SAD: Ne davati obavještajne podatke Rusima

Dunford smatra da je Rusija bombardirala konvoj UN-a u Siriji (AP)

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske Joseph Dunford izjavio je da “ne bi bilo mudro” podijeliti sa Rusijom obavještajne podatke o Siriji i poručio da vjeruje da je Moskva bombardirala konvoj, koji je dopremao humanitarnu pomoć Ujedinjenih naroda u sirijski grad Halep.

Dunford je pred senatskim odborom za oružane službe poručio da američka vojska ne planira da provede operaciju podjele obavještajnih podataka sa Rusijom, prenosi AP.

“Ne vjerujem da bi bila dobra ideja podijeliti obavještajne podatke sa Rusima”, rekao je Dunford, navodi Reuters.

On je, također, kritizirao nedavni napad na konvoj, koji je prevozio humanitarnu pomoć UN-a u Halep, nazvavši ga “neprihvatljivim zlodjelom”.

“Nemam činjenice. Ono što znamo je da su dvije ruske letjelice bile u to vreme u toj oblasti. Moja procjena bi bila da su oni to uradili”, rekao je Dunford istakavši da uloga sirijske vlade ne može biti u potpunosti isključena.

Napad na humanitarce

Najmanje 20 civila i član osoblja sirijskog Crvenog polumjeseca ubijeni su dok su iskrcavali nužnu humanitarnu pomoć iz kamiona blizu Halepa nakon čega je UN prekinuo svaku dostavu humanitarne pomoći u Siriji, ali je ta organizacija kasnije tokom sedmice objavila da će nastaviti sa slanjem humanitarnih konvoja.

Sporazum o primirju, koji su Sjedinjene Američke Države i Rusija postigle 9. septembra, predviđa vojnu saradnju između dvije zemlje u borbi protiv pripadnika grupa Islamska država Irak i Levant i Al-Kaide ukoliko se smanji nasilje i isporuči pomoć tokom sedam dana uzastopno.

Pentagon je, međutim, izrazio rezerviranost po pitanju koordinacije zračnih napada i razmjene obavještajnih podataka sa Rusijom, prenosi Tanjug.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da ruske i sirijske snage nisu umiješane u zračne napade na konvoj, koji je prevozio humanitarnu pomoć u blizini Halepa u Siriji.

Izvor: Agencije