Žestoke borbe u Halepu nakon udara zapaljivim bombama

Sirijski i ruski ratni avioni od sinoć do danas na Halep izveli 150 zračnih napada (Anadolija)

U napadu barel-bombama vojnih helikoptera sirijskih vladinih snaga na naselja Sukkeri i Ensari u Halepu, koja se nalaze pod kontrolom opozicije, poginulo je 11, a ranjeno 30 osoba.

Zvaničnik civilne zaštite u Halepu Najeeb Ensari kazao je kako su sirijski i ruski ratni avioni od sinoć do danas na Halep izveli 150 zračnih napada.

U predgrađu drugog po veličini sirijskog grada u toku su žestoke borbe koje su uslijedile nakon zračnih napada za koje se tvrdi da su najintenzivniji u posljednjih nekoliko mjeseci.

U zračnim napadima, borbeni avioni su gađali ciljeve u oblasti pod kontrolom pobunjenika, prenosi Tanjug.

Bombardiranje je uzrokovalo i velike požare, prenosi AFP.

Kako prenose agencije, opozicioni aktivisti optužili su sirijsku vladu i njene ruske saveznike za bacanje zapaljivih bombi zbog kojih su angažirani volonteri vatrogasci, kako bi lokalizirali požare u već razorenom gradu.

Ulice u plamenu

Dopisnik AFP-a iz predgrađa Halepa, koje je pod kontrolom opozicionih snaga, prenosi da su čitave ulice u plamenu nakon bombardiranja.

Militanti i opozicioni pobunjenici pokušavaju da prodru u grad koji je pod kontrolom sirijske vojske kako bi povratili svoju vlast nad tim gradom.

U jučerašnjim zračnim napadima na istočni dio Halepa poginulo je 12 civila među kojima je i dvoje djece, što je najveći broj žrtava od početka dogovorenog prekida vatre, navodi sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Nakon neuspjeha primirja koji su dogovorile Moskva i Washington, došlo pojačane su borbe na svim većim sirijskim ratištima, prenosi AFP.

Izvor: Agencije

 


Povezane

ISIL tvrdi da je avion oboren, dok aktivisti kažu da je nejasno da li je letjelica oborena ili se srušila zbog kvara.

Published On 21 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO