Većina Amerikanaca zgađena izbornom kampanjom

Mnogi glasači kažu da su 'frustrirani' i 'zgađeni' predsjedničkom kampanjom (AP)

Osjećaj frustracije, gađenja i straha je sve više prisutan među američkim glasačima, pokazuju rezultati ankete, u kojoj su mnoge pristalice Hillary Clinton i Donalda Trumpa kazale da je njihov izbor predsjedničkog kandidata donesen na osnovu toga što manje vole drugog kandidata.

Istraživanje centra Pew otkrilo je da je znatno više učesnika ankete frustrirano (57 posto), zgađeno (55) ili prestrašeno (43 posto) nego što je zainteresirano (31 posto), optimistično (15 posto) ili uzbuđeno (samo 10 posto).

Pristalice Trumpa i Clinton su iskazali sličan nivo frustracije, pa je taj stav iskazalo 55 posto Trumpovih pristalica, a 53 posto pristalica Clinton. Mala je razlika i u slučaju gađenja, odnosno 53 posto među Trumpovim i 48 među pristalicama Clinton.

Prema rezultatima ankete, 33 posto Trumpovih pristalica je kazalo da je glavni razlog za podršku republikanskom kandidatu to “što on nije Clinton”, dok 32 posto pristalica demokratske kandidatkinje Clinton nju podržava jer “ona nije Trump”.

Isti postotak pristalica Clinton je također navelo njeno političko iskustvo kao glavni razlog za glasanje za nju, dok 27 posto Trumpovih pristalica je izabralo njega jer je on politički autsajder za kojeg smatraju da će donijeti promjenu, pokazuje anketa.

‘Negativna kampanja’

Istraživački centar je saopćio da karakterizira izražene stavove kao znak “negativne kampanje”.

“Većina Amerikanca opisuje sebe kao ‘frustrirane’ i ‘zgađene’ kampanjom, dok poneki za sebe kažu da su ‘zainteresirani’, ‘optimistični’ ili ‘uzbuđeni’. A ovi negativni stavovi su postali sve rašireniji tokom ljeta”, navodi se u izvještaju Pewa.

Pew ističe da većina pristalica oba kandidata iskazuje zabrinutost u vezi sa njihovim kandidatom.

“Ne volim većinu stvari u vezi sa njim, ali ne podnosim Hillary”, rekao je 73-godišnji pristalica Trumpa, koji je učestvovao u anketi.

Sa druge strane, 36-godišnji pristalica Clinton je kazao: “Ona [Clinton] bi bila dobar predsjednik, ali me brine njena pouzdanost”.

Generalno govoreći, pristalice Trumpa su kazali da su zabrinuti zbog njegovog karaktera i osobnosti, dok su pristalice Clinton kazali da su zabrinuti u vezi njene iskrenosti ili zbog njene povezanosti sa vanjskim kompanijama ili grupama.

Nekvalificirane pohvale

Mnogi glasači su također imali nekvalificirane pohvale za kandidata kojeg preferiraju.

Za Clinton je njena 78-godišnja pristalica kazala da je “iskusna veteranka” koja “može učiniti mnogo”.

Sa druge strane, 43-godišnji muškarac koji podržava Trumpa je rekao: “On [Trump] nije političar-karijerist, i ne duguje političarima ništa. On ima iskustva iz pravog života koje nedostaje političarima-karijeristima.”

Samo 11 posto učesnika je kazalo da će biti uzbuđeni ako Trump pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra, dok je 12 posto kazalo da će biti uzbuđeno ako Clinton pobijedi.

U anketi centra Pew je učestvovalo 4.538 punoljetnih, od čega se 3.941 registriralo za izbore putem interneta i poštom između 16. augusta i 12. septembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije