Vanredno stanje u Charlotteu nakon nereda

Policija je morala koristiti gumene metke i suzavac (Reuters)

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca u Charlotteu

Vanredno stanje proglašeno je u gradu Charlotte, u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, nakon što je jedna osoba ustrijeljena i teško ranjena na protestima koji traju drugu noć zaredom.

Protesti u Charlotteu su pokrenuti nakon što je policija ubila Afroamerikanca pod sumnjivim okolnostima.

Šef policije u Charlotteu Kerr Putney je prvobitno objavio da je jedna osoba smrtno stradala tokom pucnjave u sinoćnjim protestima, ali su gradski zvaničnici na Twitteru naknadno objavili da je ta osoba hospitalizirana i da se nalazi na aparatima za održavanje života.

Nakon toga je guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory proglasio vanredno stanje i kazao da će Nacionalna garda i savezna policija biti poslani u Charlotte da uspostave i drže red i mir.

Zvaničnici su kazali da jedan civil pucao na drugog, a ne da je policija koristila bojevu municiju. Policajcu se također ukazuje ljekarska pomoć nakon protesta, navode zvaničnici.

Putney je za medije kazao: “Pokušavamo da rastjeramo ljude. Bili smo veoma strpljivi, ali sada su postali veoma agresivni, bacaju boce i slično na moje policajce, tako da je vrijeme da uspostavimo red”.

Suzavac i gumeni meci

Policija je u srijedu navečer pucala po demonstrantima gumenim mecima te ispaljivala suzavac kako bi prekinula demonstracije, objavila je lokalna policija.

Demonstracije su započele mirno, no zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina demonstranta marširalo kroz grad, prenosi Hina.

Približivši se centralnom raskršću u donjem dijelu grada, demonstranti su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu.

U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. Demonstranti su viđeni i da pljačkaju trgovine.

U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s demonstrantima, koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.

“Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan”, kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.

Protesti u tom gradu na istoku Sjedinjenih Američkih Država započeli su u utorak navečer, nakon smrti Afroamerikanca Keitha Lamonta Scotta (43), za koju je odgovoran policajac Brentley Vinson, također Afroamerikanac, koji je u međuvremenu smijenjen s dužnosti.

Scott je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svjedoci kažu da je bio nenaoružan.

Vlasti nisu pustile snimak incidenta, no gradonačelnik je kazao kako to planiraju učiniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Centar Chicaga se razvija – cijene nekretnina rastu, a ljetni koncerti i festivali privlače posjetioce i pune gradski budžet.Ali postoji i druga strana – ona nasilna, kojom vladaju siromaštvo, očaj, kriminal i, kako građani tvrde, strah od policije.Riječ je o dijelu grada sa većinskim afroameričkim stanovništvom, u kojem su samo prošle noći tri osobe ubijene, […]

Published On 29 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO