UN i NATO: Apel Rusiji o Siriji i Ukrajini

Lavrov je s Banom i Stoltenbergom razgovarao o potrebi za hitnim humanitarnim prilazom, prekidu vatre i političkom rješenju u Siriji (Reuters)

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov vodio je odvojene razgovore s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom i čelnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o ratu u Siriji i krizi u Ukrajini.

Uz razgovore o provedbi režima prekida neprijateljstava u Siriji, Ban je pozvao Lavrova i Rusiju da postignu politički i humanitarni napredak na istoku Ukrajine.

“Glavni tajnik Ban Ki-moon je pozvao Rusiju da iskoristi svoj utjecaj za postizanje napretka u političkim i humanitarnim pitanjima, kao i u pitanjima sigurnosti u Ukrajini”, navodi se u priopćenju UN-a.

Razgovori i o preletima vojnih aviona

Na sastanku se, također, razgovaralo o “potrebi za hitnim humanitarnim prilazom, provedbi režima prekida vatre i napretku na putu ka sveobuhvatnom političkom rješenju u Siriji”.

O istim temama Lavrov je razgovarao i sa Stoltenbergom, dogovarajući i nastavak dijaloga o poboljšanju transparentnosti u vojnoj sferi.

“Razgovarali smo o širokom spektru pitanja, a posebno krizi u Siriji i Ukrajini. Bilo je riječi i o problemima u vezi s upotrebom vojnih zrakoplova u Baltičkom i Crnom moru te na teritoriju u blizini granica NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Demilitarizacija u Ukrajini

Tim razgovorima prethodilo je potpisivanje ugovora o demilitarizaciji triju probnih zona na istoku Ukrajine.

“Napokon smo se uspjeli dogovoriti. Dokument su potpisali predstavnici Ukrajine i Rusije u kontaktnoj skupini te parafirali predstavnici pobunjeničkih vlasti”, potvrdio je Martin Sajdik, izaslanik OSCE-a u kontaktnoj skupini za Ukrajinu.

Ugovor predviđa povlačenje teškog oružja i boraca iz zaselaka Stanica Luhanskaja, Zolotoe i Petrovskoe, a trebaju ga još potpisati čelnici samoproglašenih narodnih republika Luganjska i Donjecka.

Na istoku Ukrajine traje sukob u kojemu je od njegova izbijanja u travnju 2014. godine poginulo više od 9.500 ljudi.

Izvor: Agencije