U Kini otvorena prva nacionalna banka gena

Otvorena je prva nacionalna banka gena u Kini. Kinezi se nadaju da će sada podržati industriju genetike i očuvati svoje genetske informacije.

Nova banka opremljena je desecima hladnjaka u kojima će se pohranjivati uzorci. U banci ih se u ovom trenutku nalazi ukupno 10 miliona, a cilj je pohraniti što više globalnih bioloških uzoraka i podataka.

Xu Xun, izvršni direktor kineske Nacionalne banke gena kaže da njihova baza neće biti korištena isključivo za naučno-istraživački rad.

„Kod drugih banaka naučnici se uglavnom usredotoče na naučna istraživanja. No, naša baza podataka nije samo za naučno-istraživačke podatke, nego i za industrijske. Usmjerena je prema naučnim istraživanjima, ali cilj joj je osigurati usluge i podršku industrijskim organizacijama“, dodaje.

Baza za razvoj kineskog društva

Banka u Kini je četvrta banka gena na nacionalnom nivou u svijetu, iza onih u SAD-u, Evropi i Japanu. Njeno osnivanje podržala je svjetska kompanija za sekvenciranje genoma kojoj je sjedište u Kini.

Wang Jian, predsjednik BGI kaže da je banka gena blago jedne zemlje.

„Očuvanje, čitanje i pisanje gena će biti jezgra budućeg razvoja prirodnih nauka. Dakle, to će zasigurno postati važna osnova za budući razvoj kineskog društva. A mi ćemo tretirati nacionalnu banku gena kao blago u zemlji, upravljati s njome odgovorno i učiniti sve da radi dobro“, dodaje.

Otvaranje nove institucije je odobreno još 2011. godine, a njen rad podržale su Nacionalna komisija za razvoj i reforme, te one za zdravstvo i planiranje porodice. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Biomedicinska industrija u Kini prošle godine zabilježila je veliki rast i napredak. Stručnjaci procjenjuju da bi, ako se razvoj te grane nastavi ovim tempom, Kina za 15 godina mogla postati treći najveći proizvođač lijekova na svijetu. 

Published On 23 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO