Teksas odbija primiti sirijske izbjeglice

Teksas se žali na sigurnosne propuste (Reuters)

Američka savezna država Teksas je objavila da se povlači iz programa Agencije za preseljavanje izbjeglica, navodeći sigurnosnu zabrinutost nakon što savezni sud nije uspio da spriječi priliv sirijskih izbjeglica.

Guverner Teksasa Greg Abbott rekao je da je državni koordinator za izbjeglice poslao pismo Agenciji, ističući da je program pun problema koje predstavljaju sigurnosne rizike, prenosi Srna.

“Uprkos višestrukim zahtjevima države Teksas, savezne vlasti nemaju kapacitet ili volju da razlikuju opasno od štetnog i Teksas neće učestvovati u toj vrsti zanemarivanja dužnosti prema američkom narodu”, naglasio je Abbott.

Prema podacima za obradu podataka o izbjeglicama pri State Departmentu, od 1. januara 2011. godine u Teksas su preseljene 1.104 izbjeglice iz Sirije.

Nove izbjeglice

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame namjerava u fiskalnoj 2017. godini za 30 posto povećati broj izbjeglica koje će primiti u zemlju, objavio je ranije ovog mjeseca Wall Street Journal.

List je to objavio pozivajući se na godišnji izvještaj o izbjeglicama koji je podnijet američkom Kongresu.

Američki državni sekretar John Kerry je predložio da, umjesto 85.000 izbjeglica, bude primljeno 110.000.
Fiskalna 2017. godina počinje 1. oktobra.

Kerry je više puta prošle godine rekao da će SAD primiti najmanje 100.000 izbjeglica u fiskalnoj 2017. godini i da će, ako budu u mogućnosti, primiti i više od toga.

Obamina administracija je ranije saopćila da će, mjesec prije roka, ispuniti obećanje da primi 10.000 izbjeglica iz Sirije tokom ove fiskalne godine.

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice navela je da brojka od 10.000 predstavlja “povećanje u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu za šest puta” i to nazvala značajnim korakom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO