Medvedev: Populizam neće kreirati budžet

Rusija predviđa da će ove godine pad BDP-a iznositi 0,5 posto (AP)

Rusija neće početi štampati novac kako bi potakla privredni rast te neće dozvoliti da joj populizam diktira budžet, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u novinskom članku objavljenom u četvrtak.

U svom prvom ekonomskom osvrtu nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, Medvedev je obećao da će održavati kontrolu nad budžetom, ali i da će voditi brigu o sigurnosti i socijalnim potrebama.

“Ne možemo dopustiti populizam.. posebno ne u budžetu”, napisao je Medvedev za ruski dnevni list u državnom vlasništvu, Rossijskaja Gazeta.

Grupa ekonomskih stručnjaka bliska Kremlju pozvala je vVadu da poveća potrošnju kako bi pomogla izlasku ruske ekonomije iz recesije.

Rusija, pod pritiskom sankcija zapadnih država nakon akcija u Ukrajini i znatnog pada cijene nafte, svog najvažnijeg izvoznog proizvoda, predviđa ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,5 posto.

Na nedjeljnim izborima Ujedinjena Rusija, stranka Medvedeva i ruskog predsjednika Vladimira Putina, osvojila je 76 posto mjesta u Dumi, više nego u 2011., kada je imala nešto više od polovine mjesta u donjem domu parlamenta.

Potreba privrednog otvaranja

“Nećemo krenuti putem pokretanja štamparskih mašina u neuravnoteženoj ekonomiji, jer to nosi katastrofalne posljedice. Ako nema novca u budžetu, nećemo ga štampati kako bismo pokrili nedovoljne prihode. Svi razumijemo da takav novac, proizveden samo od papira, hrani inflaciju i devalvira zarade, plate i penzije ljudi”, napisao je Medvedev.

Rusko ministarstvo finansija predložilo je da se od 2017. do 2019. državna potrošnja zamrzne na ovogodišnjem nivou, što bi značilo smanjenje potrošnje kad se uzme u obzir inflacija.

Ovogodišnji budžetski deficit, prvobitno planiran u visini od tri posto BDP-a, sada se procjenjuje da će dosegnuti 3,2 posto. U nadolazećim godinama ministarstvo planira njegovo smanjivanje za jedan postotni bod.

Medvedev ističe i da se problemi privrednog razvoja ne mogu riješiti samo državnim novcem, a kao glavne prioritete Vlade naveo je sigurnost, ulaganja u ljudski kapital, pomoć najranjivijim grupama i infrastrukturu.

“Budžetska struktura treba to odražavati”, napomenuo je.

Rekao je i da uprkos geopolitičkim uvjetima, zemlja treba krenuti prema privrednom otvaranju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO