Kamperi, jedini posjetioci crkve u Engleskoj

Broj onih koji odlaze na vjerske službe u Engleskoj stalno opada, a stotine starih crkava propadaju. Aktivisti i stručnjaci upozoravaju na gubitak velikog dijela kulturnog naslijeđa te pokušavaju naći načine da  sačuvaju crkve.

Već decenijama Crkva svete Marije u gradu Ipswichu propada. Izgrađena je 1450, više od 100 godina prije Shakespeareovog rođenja. Buldožeri su je trebali sravniti sa zemljom. Ali, aktivisti i četiri miliona eura pomogli su da joj se udahne novi život.

Uskoro će opet biti otvorena, kao centar za pomoć ljudima s mentalnim poteškoćama. Anna Hughes iz centra Suffolk Mind kaže da je zajednici potrebno mjesto emotivnog vezivanja.

“Svima nam je potrebna zajednica, nešto za što ćemo se emotivno vezati, a to možemo dobiti na različite načine, ponekad i pomoću historijskog naslijeđa. Kad dođete ovamo, možete osjetiti koliko su naši životi isprepleteni s ljudima i mjestima iz prošlosti”, kaže ona.

Tek 1,5 posto Engleza na misi

U proteklih 50 godina broj onih koji dolaze na mise Engleske crkve znatno je opao. Sada to čini tek 1,5 posto stanovništva. A to je otvorilo teška pitanja o tome šta da se učini sa stotinama historijskih građevina koje se više i ne koriste. Matthew McKeague iz Fondacije za očuvanje crkava kaže da je priča o crkvama priča o Engleskoj.

“Naša je dužnost kao društva sačuvati te građevine, bez obzira na to idemo li u crkvu ili ne. To su veoma bitne građevine za našu zajednicu i ako dopustimo da propadnu bit ćemo mnogo siromašniji kao društvo”, rekao je on.

Dok pada noć vrata druge crkve iz 15. stoljeća se otvaraju. U crkvu dolaze ljudi da kampuju. Kamperi kaže da nema ničeg neobičnog u činjenici da se sada crkve koriste kao mjesta za kampiranje, jer je i to jedan od načina da se pomogne očuvanje crkava.

“Nalazimo se 90-ak kilometara od mjesta na kojem su kamperi proveli noć – u Kapeli svetog Nikole u King's Lynnu, u još jednoj crkvi koja se danas rijetko koristi za vjerske službe. Klupe su možda prazne, ali zvona odjekuju”, izvještava Neave Barker, novinar Al Jazeere.

I zvona dostupna turistima

Zvuk crkvenih zvona vjekovima je pozivao vjernike na službu. Ali, njihov broj opada i crkva, kao i zvona, sada su dostupni turistima. A prihodi od njihovih posjeta koriste se za zaštitu građevine. U nekim crkvama posjetioce čak ohrabruju da sprave za vježbanje zamjene zvonima.

Svake godine van funkcije se stavi 20-ak anglikanskih crkava. Prodaju se ili iznajmljuju. Drugima se mijenja namjena. Ali, iako se uvjerenja i tradicije mijenjaju, ostaje nada da će ove historijske znamenitosti ipak ostati centri života zajednica u kojima se nalaze.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Poglavar Crkve Engleske u novogodišnjoj poruci zatražio da se izbjeglicama pruži više ljubavi.

Published On 02 Jan 2016

Lider Engleske crkve počeo je svoju misiju protiv kapitalista modernog doba. Obećao je da će mikrokreditne organizacije izbaciti iz posla, ali to ne planira izvesti kroz lobiranje za nove zakone. Nadbiskup Kanterbrija planira da napravi crkvenu kreditnu mrežu koja bi postala konkurencija mikrokredirotima poput najpopularnije takve organizacije Wonga.

Published On 26 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO