Florida – ključ za izbor predsjednika SAD-a

Rikardo Williams je zakleti demokrat. Ali, kada je riječ o podršci demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, kaže da je njegova odanost stranci bila dovedena u pitanje.

“Bilo je izuzetno teško. Priznajem, teška srca sam se odlučio za koga glasati”, kazao je Williams.

Slab entuzijazam kad je riječ o kandidaturi Hillary Clinton omogućio je republikanskom rivalu Donaldu Trumpu da zabilježi porast popularnosti u anketama, kako i prednost u jednoj od ključni saveznih država, Floridi.

“Novi podaci u ovoj državi nisu ohrabrujući za Hillary Clinton. Ankete pokazuju da su kandidati gotovo izjednačeni, s tim da Hillary Clinton zaostaje u rezultatima po ključnim demografskim grupama”, izvještava sa Floride reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

‘Zaustavimo nasilje’

Najmanje podrške ima među biračima mlađim od 35 godina i Latinoamerikancima. Ali, Hillary Clinton podržavaju brojni Afroamerikanci. Snažnu podršku ima i u predgrađu Orlanda, gdje oni čine većinu.

“Previše ljudi je izgubilo život. To se nije smjelo desiti”, kazala je Hillary Clinton.

Clinton se dotakla najnovijih incidenata s policijom u Charlotteu i Tulsi. Pozvala je birače SAD-a svih rasa na pomirenje.

“Bijelci, Afroamerikanci, Latinoamerikanci, Azijati… svi moramo izgraditi povjerenje. Moramo dati sve od sebe da zaustavimo nasilje”, rekla je ona.

Ali, ispred dvorane Trumpove pristalice protestirale su protiv Hillary Clinton. Tvrde da je ona i ranije demonizirala bijelce birače, što dodatno pogoršava rasne napetosti.

Poruka pomirenja

“Svi životi su bitni. Posebno oni u plavoj i vojnoj uniformi. Njihovi životi su dvostruko važniji”, kazao je Chris Jeune, pristalica Trumpa.

Hillary Clinton sada šalje poruku pomirenja u nadi da će privući nove glasače i ohrabriti neodlučne demokrate da glasaju za nju.

“Imamo dva kandidata koji su možda najnepopularniji u novijoj historiji. Ipak, Hillary Clinton je bolji izbor”, rekao je Williams.

Upravo je to odluka kojoj se Hillary Clinton sada kako se približava dan izbora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a kaže da je njen republikanski rivala ‘narednik za regrutiranje’ boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Published On 19 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO