Abbas: Britanija treba priznati Palestinu

Abbas je rekao da je palestinski narod mogo propatio zbog Balfourove deklaracije (Reuters)

Velika Britanija bi se trebala izviniti za Balfourovu deklaraciju 1917. kojom je podržala stvaranje židovske države u Palestini, te bi trebala priznati Palestinu, rekao je njepalestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Abbas je rekao da je palestinski narod mogo propatio zbog Balfourove deklaracije kojom je 1917. godine Velika Britanija objavila da podržava stvaranje doma za židovski narod u Palestini, no kako to ne bi smjelo smanjiti prava onih koji tamo već žive.

Deklaracija je nazvana po tadašnjem britanskom ministru vanjskih poslova.

Odgovornost Velike Britanije

“U susret stotoj godišnjici te neslavne deklaracije pozivamo Veliku Britaniju da izvuče potrebnu lekciju i podnese svoju historijsku, pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za posljedice te deklaracije, uključujući i izvinjenje palestinskom narodu za katastrofe, bijedu i nepravdu koje je ona donijela, te da ispravi te nesreće i njezine posljedice, što podrazumijeva i priznanje države Palestine”, rekao je Abbas, dodavši kako je to “najmanje što Velika Britanija može učiniti”.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela propali su 2014. godine, te su male nade da će se oni ubrzo nastaviti.

Izvor: Agencije


Povezane

London se mora iskupiti za Balfourovu deklaraciju iz 1917. tako što će doprinijeti okončanju okupacije Palestine.

opinion by Sharif Nashashibi
Published On 06 Nov 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO