Ukrajina: Potpisan ugovor o demilitarizaciji tri zone

"Ako se ugovor provede, to bi mogao biti početak novog razdoblja u kojemu će se riješiti svi problemi u vezi s ratom u Donbasu", rekao je Marčuk (EPA)

Ugovor o demilitarizaciji tri zone na istoku Ukrajine potpisan je u srijedu u Minsku, rekao je Martin Sajdik, ambasador OSCE-a u kontaktnoj skupini za Ukrajinu.

“Danas smo se napokon uspjeli dogovoriti. Ovaj dokument su potpisali predstavnici Ukrajine i Rusije u kontaktnoj skupini i parafirali predstavnici” pobunjeničkih vlasti, rekao je novinarima.

Taj ugovor koji predviđa povlačenje teškog oružja i boraca iz zaselaka Stanica Luhanskaja, Zolotoe i Petrovskoe, trebaju još potpisati čelnici samoproglašenih separatističkih narodnih republika Luganska i Donjecka.

“Ako se ugovor provede, to bi mogao biti početak novog razdoblja u kojemu će se riješiti svi problemi u vezi s ratom u Donbasu”, rekao je Evgenij Marčuk, diplomatski predstavnik Kijeva na tim pregovorima.

Potaknut mirovni proces

“To znači da će se uspostaviti sigurnosna zona duga dva kilometra i isto toliko široka” u tri probne zone, dodao je. “Toga prije nije bilo. Još nije bilo povlačenja boraca, ovo je prvi pokušaj”.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i francuski Jean-Marc Ayrault rekli su prilikom prošlosedmične posjete istoku Ukrajine da računaju s tim ugovorom, nadajući se da će ponovo potaći mirovni proces i omogućiti organiziranje samita francuskog, ruskog, njemačkog i ukrajinskog ministra na jesen.

“Napokon se nešto opet pomaklo”, ali “ni izjave dobre volje, ni obaveze povlačenja oružja nisu dosad bile dovoljne za uspostavu trajnog primirja”, rekao je u srijedu Steinmeier za dnevnik Sueddeutsche Zeitung. “Druge (mjere) trebaju uskoro uslijediti”, dodao je.

Na istoku Ukrajine traje sukob u kojemu je o njegova izbijanja u aprilu 2014. poginulo više od 9500 ljudi.

Izvor: Agencije