Sirijska opozicija još nije ujedinjena

Neke grupe koje se bore na strani sirijske opozicije protivile su se uspostavi primirja.

SAD je obećao da će njihova avijacija nastaviti s udarima na položaje grupa koje smatra terorističkim, poput Fronta Fath al-Sham, koji se prethodno zvao Front al-Nusra. No, na pojedinim frontovima ta grupa ratuje u koaliciji s opozicijskim grupama koje SAD podržava.

Borci Fronta Fath al-Sham na sjeveru Sirije, s opozicijskim grupama, čine vojnu koaliciju nazvanu Jaish al-Fatah, koja se bori protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Izvori na terenu tvrde da upravo zbog toga slabi američka podrška ostalim opozicijskim grupama, uključujući i Slobodnu sirijsku vojsku.

“Dobro sarađujemo, hvala Bogu. Iako to još nije potpuno. Nadamo se da će se sve frakcije ujediniti radi borbe protiv režima. Front Fath al-Sham je najjača grupa. Nazivajući ih teroristima, žele prvo oslabiti njih, a zatim i nas”, rekao je Abo Ali al-Mokhtar, pripadnik Slobodne sirijske vojske.

Kompleksni savezi

Rusija tvrdi kako SAD ne uspijeva uvjeriti snage koje podržava, poput Slobodne sirijske vojske, da se razvoje od Fronta Fath al-Sham.

“Još ne uspijevaju razdvojiti takozvani zdravi dio koalicije od kriminalnih i terorističkih elemenata. Prema mom mišljenju, time žele zadržati vojni potencijal u borbi protiv legitimne Assadove Vlade. No, to je vrlo opasan put”, kazao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

“Savezi pobunjeničkih grupa u Siriji, kojima je zajedničko to što se bore protiv Vladinih snaga, kompleksni su i promjenjivi. Kritičari kažu da bi udari na Fath al-Sham mogli rezultirati gubitkom lojalnosti i onih grupa koje je međunarodna koalicija podržavala tokom rata. Pojavljuju se i videodokazi koji pokazuju koliko je nepoželjan američki angažman, čak i među grupama koje SAD podržava”, izvještava iz Gaziantepa novinar Al Jazeere Charles Stratford.

SAD tvrdi da američki vojnici u Al-Raiju nisu bili u borbenoj misiji, nego da su trebali pomoći u koordinaciji američkih i turskih zračnih udara protiv meta oružane grupe Islamska država Irak i Levant. No, čini se da ni zvanična Ankara nije oduševljena.

Ne žele američke snage

“Slobodna sirijska vojska nije željela američke specijalne snage. Ne žele njihovu intervenciju, jer je upravo ponašanje američkih zvaničnika dovelo do ovog stadija. Na kraju su naše specijalne snage izvele tih tridesetak američkih boraca van”, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

Borci Fath al-Shama često se kreću i djeluju na područjima koja kontrolira Slobodna sirijska vojska. To znači da bi zračni udari mogli imati neželjene efekte.

Osim toga, pojedine opozicijske grupe navode kako je rusko-američki sporazum odgovarao jedino Vladi u Damasku, budući da bi odvojio dio snaga koje se s njima bore protiv Assadove vojske i ISIL-a, što bi ih dodatno oslabilo i zakompliciralo rat.

Izvor: Al Jazeera