Turski udari na PKK, nove žrtve u Siriji

Turska, Sirija, Tenkovi
U konvoju je 40 oklopnih vozila, među kojima i tenkovi (AP)

Dva turska vojnika poginula su na sjeveru Sirije u operacijama protiv boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Dva vojnika su povrijeđena u eksploziji mine na jugu sirijskog grada Jarablusa, prije nego što su podlegla u bolnici u Gaziantepu, na jugoistoku Turske, gdje su bili evakuirani, objavila je novinska agencija Dogan.

Deset turskih vojnika poginulo je u Siriji od početka pokretanja ofanzive na sjeveru Sirije, 24. augusta.

Agencija Anadolija objavila je da je najmanje sedam pripadnika Radničke partije Kurdistana ubijeno u napadima turskih zračnih snaga u utorak, koje su gađale njena uporišta u planinskoj regiji Daglica, u blizini tursko-iračke granice.

Neimenovani vojni izvor za Anadoliju je potvrdio da su, na bazi obavještajnih saznanja, na položaje u oblasti Daglica izvedeni napadi avijacije, u kojima je ubijeno najmanje sedam boraca PKK-a, a uništeno jedno sklonište i skladište oružja u njemu.

Uništili skladište oružja

Avioni turske vojske rano u utorak gađali su i u potpunosti uništili novootkriveno uporište i skladište oružja PKK-a u pograničnom iračkom planinskom mjestu Kesta.

Isti izvor javlja da su u tom napadu ubijena četvorica, a ranjen jedan pripadnik PKK-a.

Planinske padine i brda na periferijama duž tursko-iračke granice provincije važna su ruta PKK-a koji djeluju na jugoistoku Turske i sjeveru Iraka.

U proteklih nekoliko dana turske snage intenzivirano izvode operacije u toj regiji.

PKK se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji, a riječ je o grupi koja već duže od tri decenije vodi oružanu kampanju protiv Turske.

Izvor: Agencije