Mediji: Bush stariji glasat će za Clinton

Kathleen Hartington Kennedy Townsend tvrdi kako joj je George H. W. Bush kazao da će glasati za Clinton (Facebook/Politico - screenshot)

Bivši američki predsjednik George H. W. Bush, koji je na čelo Sjedinjenih Američkih Država došao kao kandidat Republikanske stranke, navodno će u novembru glasati za demokratsku kandidatkinju za predsjednicu Hillary Clinton.

Tu informaciju je na svom Facebook profilu objavila Kathleen Hartington Kennedy Townsend, nećakinja nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i kćerka Roberta F. Kennedyja. 

Na društvenoj mreži objavila je fotografiju s Bushom starijim, ispod koje je napisala “Predsjednik mi je kazao da će glasati za Hillary!”

George H. W. Bush (92) planirao je ne komentirati ovogodišnju utrku za Bijelu kuću Clinton i Donalda Trumpa, što je samo po sebi pokazatelj njegovog nezadovoljstva izborom kandidata Republikanske stranke.

Glas za demokrate

U telefonskom razgovoru za Politico, Hartington Kennedy Townsend, otvorena pristalica Hillary Clinton, kazala je da se susrela s bivšim američkim predsjednikom Bushom koji je kazao da će glasati za kandidatkinju demokrata.

Jim McGrath, glasnogovornik porodice Bush, kazao je: “Glas koji će predsjednik Bush dati kao privatni građanin za pedesetak dana bit će upravo to: privatni glas dat za 50 dana. On, u međuvremenu, neće komentirati predsjedničku utrku.”

Bivši predsjednik je u maju jasno naglasio da neće podržati Donalda Trumpa, što je stav koji dijeli i njegov sin, bivši predsjednik George W. Bush.

U to vrijeme je glasnogovornik Jim McGrath za The Guardian kazao: “U dobi od 91 godine predsjednik Bush se povukao iz politike. Naravno, uradio je nekoliko stvari kako bi pomogao Jebu (Bushu, sinu koji je pokušao dobiti nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore), ali su to bili izuzeci koji su potvrdili pravilo.”

Mnogi bivši zvaničnici Republikanske stranke iz administracija oba bivša predsjednika Busha su, također, objavili da podržavaju Clinton u utrci protiv Trumpa, uključujući i savjetnika za državnu sigurnost Brenta Scowcrofta i bivšeg ministra trgovine Carlosa Gutierreza.

Izvor: Agencije