Opozvane diplome sa Gulenovih univerziteta

Gulen je optužen za vođenje dugogodišnje kampanje za obaranje demokratski izabrane vlasti (Reuters)

Turske vlasti su odlučile opozvati sve diplome osoba koje su diplomirale na univerzitetima koji pripadaju Fethullahu Gulenu, a nalaze se u inostranstvu, javlja Daily Sabah.

Administracija Turske smatra kako je Gulen organizirao neuspješni državni udar 15. i 16. jula, u kojem je poginulo 240 osoba, a povrijeđeno približno 2.200.

Gulen je optužen za vođenje dugogodišnje kampanje za obaranje demokratski izabrane vlasti tako što je infiltrirao svoje ljude u turske institucije, naročito vojsku, policiju i sudstvo, formiravši takozvanu paralelnu državu.

Također, brojne države Bliskog istoka i ostatka svijeta odlučile su preuzeti obrazovne institiucije Gulena pod državnu upravu.

Povratak sudija iz penzije

Posljednji slučaj toga desio se u petak u Iraku, gdje je objavljeno kako će sve Gulenove škole u iračkoj regiji Kurdistan biti pod upravom Kurdistanke regionalne vlade.

Ovo je objavilo Ministarstvo obrazovanja KRG-a, dodavši kako će sada odrediti pitanja uprave ovih škola.

Posljednji dekret također je omogućio da se na posao vrate svi sudije i tužitelji koji su dobrovoljno otišli u penziju.

Brojne sudije i tužitelji su, zbog sumnji da pripadaju Gulenovom pokretu, dobili otkaze, te sada Turska vraća na pozicije one koji su dobrovoljno otišli u penziju.

Izvor: Agencije