Erdogan najavio novu ofanzivu na ISIL

Opozicija i turske snage odlučni su osloboditi grad Al-Bab, kazao Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je novi udar turske vojske i opozicijskih snaga u Siriji radi zauzimanja grada pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Erdogan je rekao da su sirijske opozicijske snage, podržane turskom pješadijom i tenkovima, odlučne napredovati prema gradu Al-Babu i “očistiti teritoriju od terorističkih prijetnji”, prenosi AP.

Turska je prošlog mjeseca prvi put poslala tenkove preko granice u Siriju da bi pomogla pobunjenicima u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant i da bi spriječila širenje teritorije koju kontrolira kurdska milicija.

Erdoganova najava uslijedila je u trenutku kada se nestabilno primirje održava uprkos mnogim kršenjima prekida vatre, prenosi Srna.

Zračni udari

Turske oružane snage bombardirale su sinoć uporišta ISIL-a na sjeveru Sirije. Uništena su tri uporišta te grupe u Baragitahu i Sandarahu, prenosi Anadolija.

S ciljem neutraliziranja oružanih prijetnji u pograničnom pojasu, podrške koalicijskim snagama i deblokade humanitarnih koridora, turske snage sigurnosti su 24. augusta na sjeveru Sirije pokrenule operaciju “Štit Eufrata”, koju na terenu provode snage sirijske opozicije, a turska vojska i dalje pruža podršku artiljerijom i zračnim napadima.

Dosad je od ISIL-a oslobođeno područje od blizu hiljadu kilometara kvadratnih na teritoriji pograničnih sirijskih regija Jarabulus i Al-Rai.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO