Clinton: Trump pomaže ISIL-u

Hillary Clinton je kazala da riječi Donalda Trumpa pomažu ISIL-u (EPA)

Demokratska kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton optužila je njenog republikanskog rivala Donalda Trumpa da pomaže oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant u regrutiranju boraca.

Ona je kazala da Amerikanci moraju ostati mirni, ali i oprezni, nakon napada u New Yorku, prenosi Daily Sabah.

Citirala je komentare nekadašnjeg direktora američke Nacionalne obavještajne službe Michaela Haydena, kazavši da je njen protivkandidat ISIL-ov “narednik za regrutiranje”.

‘Neka pogleda u ogledalo’

Trump cijelu godinu poziva na izbacivanje muslimana iz SAD-a.

Hillary Clinton je kazala da Trumpove riječi pomažu ISIL-u, jer pripadnici te grupe žele regrutirati još više boraca, predstavljajući svoju bitku kao religijsku.

“Oni žele da ovaj rat bude protiv islama”, istakla je.

Glasnogovornik Trumpove kampanje Jason Miller je kazao da Hillary Clinton pokušava tom pričom skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti za uspon ISIL-a.

“Ako Hillary Clinton stvarno želi naći pravi uzrok za nastanak ISIL-a, onda treba pogledati u ogledalo”, rekao je on.

‘Neprimjereni komentari’

Trump je nedavno izazvao kontroverze govoreći o potencijalnom ubistvu svoje protivkandidatkinje.

“Mislim da bi njeni tjelesni čuvari trebali odbaciti oružje. Razoružati se odmah. Oduzmite im oružje … da vidimo što bi joj se dogodilo.  Bilo bi vrlo opasno”, rekao je Trump na skupu u Miamiju.

Roby Mook, voditelj izborne kampanje Hillary Clinton, osudio je te komentare, rekavši da su neprimjereni za predsjedničkog kandidata.

Izvor: Agencije