Tenzije na relaciji SAD-Rusija zbog napada u Siriji

Pentagon je saopćio da su koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državam u subotu izvele zračni napad na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) u blizini Deir ez-Zora  na istoku Sirije, ali da su napad obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

Sirija i Rusija su ranije saopćile da je koalicija, koju predvodi SAD, gađala položaj sirijske vojske na istoku Sirije, u tom gradu, čime je pripadnicima ISIL-a omogućeno da napreduju.

“Koalicione snage ne bi namjerno gađale sirijsku vojnu jedinicu”, navodi se u saopćenju vojske SAD-a.

Moskva je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a povodom zračnih napada Sjedinjenih Američkih Država na snage sirijske Vlade, saopćila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, javlja Tass.

I Ministarstvo vanjskih poslova Sirije pozvalo je Vijeće sigurnosti UN-a da “osudi agresiju SAD-a i zatraži od te zemlje da poštuju suverenitet Sirije”, javili su državni mediji, prenosi Reuters.

Power: Rusija ‘izvodi’

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power je kazala da vlasti SAD-a istražuju slučaj.

“I ako dođemo do zaključka da smo napali sirijsku vojsku, to nismo uradili namjerno. Žao nam je zbog gubitka života“, tvrdi Power.

Ona je optužila Rusiju da “izvodi“ zbog toga što je organizirala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Istakla je da bi se Rusija trebala sastati sa predstavnicima Vlade u Siriji i tražiti mir.

Australsko ministarstvo odbrane je saopćilo da su i njegovi avioni sudjelovali u napadima te izjavilo saučešće porodicama poginulih.

Sjedinjen Države dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada tokom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informirale svoje ruske kolege prije nego što su započele napad, navodi Reuters.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane kazao je da su u napadu ubijena 62 vojnika sirijske vojske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na informacije Aerodroma Deir ez-zor, navodi da je u napadu ubijeno najmanje 80 vojnika.

Major-general Igor Konašenkov je kazao da se napad desio u blizini aerodroma Deir ez-Zora u istočnom dijelu Sirije i da su ga izvela dva aviona F-16 i dva A-10.

Izvor: Al Jazeera i agencije