Video: Američki vojnici se povukli iz Al-Raija

Izvor: YouTube / SMART News Agency 

Američke specijalne snage povukle su se u petak iz grada Al-Raija, u sjevernom dijelu oblasti Halep, ubrzo nakon što su ušle u to mjesto.

Pojedine frakcije Slobodne sirijske vojske (FSA) protestirale su jučer zbog prisustva američkih vojnika u tom mjestu.

Jedan od komandanata pobunjenika kazao je da je odbijanje saradnje s američkim snagama u okviru akcije Štit Eufrata uslijedilo zbog toga što SAD podržava “secesionističke” kurdske snage.

Zahtjev Turske

Američki vojnici su se premjestili u mjesto Tal Ahmar, gdje će djelovati u okviru operacija za koordiniranje zračnih napada protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pentagon je u petak objavio da su američke specijalne snage raspoređene kao podrška turskoj vojsci i sirijskim umjerenim pobunjeničkim snagama u ofanzivi protiv ISIL-a na sjeveru Sirije.

Snage su raspoređene “na zahtjev turske Vlade”, izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane Jeff Davis i dodao da je u pitanju “nekoliko desetaka ljudi”.

Turske vlasti su 24. augusta pokrenule ofanzivu na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Slobodna sirijska vojska je nakon borbi s grupom ISIL zauzela četiri sela zapadno od grada Jarablusa na granici s Turskom.  Istovremeno, desetine pripadnika specijalnih jedinica turskih oružanih snaga su, uz pratnju teške artiljerije, ušle u susjedni grad Al-Rai, gdje Slobodna sirijska vojska vodi borbe s ISIL-om.  Iz Gaziantepa se javio Hashem Ahelbarra.   

John Kerry i Sergej Lavrov su dogovorili da se produži za 48 sati prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

14 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO