Turska poklonila hiljadu bicikala djeci Gaze

Zvaničnik turskog AFAD-a Fahrettin Goker je kazao da će bicikla biti podijeljena polaznicima škole za nezbrinutu djecu (Anadolija)

Turska je poslala 1.000 bicikala kao poklon djeci u Pojasu Gaze, a pokloni su već stigli i podjela je počela.

Službenici palestinskog Ministarstva socijalnih poslova i Turskog ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) su obradovale prve od ukupno hiljadu mališana u Gazi, prenosi Anadolija.

Zvaničnik turskog AFAD-a Fahrettin Goker je kazao da će bicikla biti podijeljena polaznicima škole za nezbrinutu djecu.

“Želja nam je da cijeli svijet vidi radost u očima ove djece dok primaju bicikla. Da vide koliko malo je potrebno da ih se obraduje”, kazao je Goker.

Uručeno prvih 100 bicikala

Vršilac dužnosti ministra socijalnih poslova u Gazi Yusuf Ibrahim je kazao da je djeci u centru Gaze uručeno prvih 100 bicikala, a da će preostalih 900 biti podijeljeno u narednim danima djeci u pograničnim regijama Pojasa Gaze.

“Ovo je trenutak radosti za našu djecu. Za razliku od djece u ostatku svijeta kojima su bicikla samo igračke, našoj djeci u Gazi je to i važno sredstvo za kretanje i transport”, kazao je Ibrahim.

U Gazi, koja je od 2007. godine pod zajedničkom egipatsko-izraelskom blokadom, bez osnovnih životnih potreba, uključujući hranu, gorivo i lijekove, živi oko 1,9 miliona ljudi.

Izvor: Agencije