Trumpova pobjeda bi uzburkala i Evropu

Trump bi, pobjedi li na izborima, zauzeo najodgovorniju političku funkciju na svijetu (EPA)
Trump bi, pobjedi li na izborima, zauzeo najodgovorniju političku funkciju na svijetu (EPA)

Ukoliko republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump pobijedi na izborima u novembru, to će biti problematično za cijeli svet.

Osim toga to će ohrabriti i one koji ga oponašaju u Evropi, rekao je danas predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz njemačkom listu Der Spiegel

“Trump ne samo da je problem za EU, već i za čitav svet”, rekao je Schulz u intervjuu koji je njemački list danas objavio na svom sajtu, prenosi Reuters.

Kako je istakao predsjednik EP, inače njemački socijaldemokrata lijevog centra, “ako čovjek koji se razmeće time što nema pojma i elitističke besmislice naziva specijalnim znanjem završi u Bijeloj kući, to će biti kritično”.

Volio bih da pobjedi Clinton

Takav scenario bi, upozorava Schulz, značio da je “očigledno neodgovoran čovjek” na položaju koji iziskuje najviši osjećaj odgovornosti.

Predsjednik EP je izrazio zabrinutost da bi Trumpov dolazak na vlast mogao da da “vjetar u leđa” njegovim vjernim oponašateljima u Evropi.

“I zato bih volio da pobijedi Hillary clinton”, zaključio je Schulz.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Fondacija Trump suočava se s nizom optužbi, među kojima je i ona po kojoj kandidat Bijele kuće nije donirao u vlastitu fondaciju od 2008. godine.

14 Sep 2016

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton je saopćila kako nije odmah objavila da boluje od upale pluća jer je smatrala da to nije velika stvar. U televizijskom intervjuu, priznala je kako je ignorirala savjete liječnika da napravi stanku u kampanji dok se ne oporavi. Samo dva mjeseca prije izbora, vijest je otvorila pitanja o njezinu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO