Obama organizira skup o izbjegličkoj krizi

Američki državni sekretar John Kerry je predložio da, umjesto 85.000 izbjeglica, bude primljeno 110.000 (Pixsell)

Američki predsjednik Barack Obama organizirat će naredne sedmice u Ujedinjenim narodima u New Yorku sastanak sa svjetskim liderima na kojem će se diskutirati o izbjegličkoj krizi, objavila je Bijela kuća.

“Premali je broj zemalja širom svijeta koje trpe značajan teret kroz stotine hiljada, a u nekim slučajevima čak i miliona pojedinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje kako bi izbjegli nasilje”, saopćio je glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

Ranije je saopćeno kako administracija američkog predsjednika Obame namjerava u fiskalnoj 2017. godini za 30 posto povećati broj izbjeglica koje će primiti u zemlju.

Prijedlog Johna Kerryja

Američki državni sekretar John Kerry je predložio da, umjesto 85.000 izbjeglica, bude primljeno 110.000.

Fiskalna 2017. godina počinje 1. oktobra.

Kerry je ranije više puta prošle godine rekao da će SAD primiti najmanje 100.000 izbjeglica u fiskalnoj 2017. godini i da će, ako budu u mogućnosti, primiti i više od toga.

Obamina administracija je ranije saopćila da će, mjesec prije roka, ispuniti obećanje da primi 10.000 izbjeglica iz Sirije tokom ove fiskalne godine.

Savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice navela je da brojka od 10.000 predstavlja “povećanje u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu za šest puta” i to nazvala značajnim korakom.

Izvor: Agencije