Nakon političara, turska i ruska vojska za bolje odnose

Odnosi između Turske i Rusije narušeni su nakon što je turski lovac oborio ruski SU-24 bombarder (AP)
Odnosi između Turske i Rusije narušeni su nakon što je turski lovac oborio ruski SU-24 bombarder (AP)

Sastanak šefa Glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova i njegovog turskog kolege Hulusija Akara bio je “vrlo produktivan”, uz napomenu kako je “odraz nedavnog zatopljavanja odnosa dvije države”, potvrdili su turski dužnosnici.

Izvori agencije Reuters su naveli kako je sastanak Gerasimova i Akara, prvi takve vrste za posljednjih 11 godina, “omogućio zajedničku perspektivu o problematičnim točkama na Bliskom istoku”.

“Jedinstvo u razumijevanju između vojnih krila Turske i Rusije osnažen je ovim posjetom i utvrđen je put daljem pozitivnom razvoju u predstojećem razdoblju”, naveli su izvori iz turske vojske.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov je uoči posjeta Gerasimova Turskoj kao teme razgovora najavio krizu u Siriji i vojnu suradnju dvije države.

Ranije su turski mediji izvijestili da se sastanak trebao održati krajem kolovoza, ali je odgođen.

Popravljanje odnosa

Reuters podsjeća da su odnosi Moskve i Ankare popravljeni prošlog mjeseca nakon što su dostigli najnižu točku krajem 2015. godine kada je Turska oborila ruski ratni zrakoplov u blizini sirijske granice.

Moskva je nakon toga nametnula sankcije Turskoj. Međutim, odnosi su poboljšani nakon razgovora Recepa Tayyip Erdogana i Vladimira Putina, turskog i ruskog predsjednika. 

Putin je dao podršku Erdoganu nakon neuspjelog vojnog udara, a potom je Moskva ponovno pokrenula letove za Tursku. 

U međuvremenu su SAD i Rusija dogovorili su plan o primirju u Siriji koje je stupilo na snagu u ponedjeljak. Prekid vatre produžen je za narednih 48 sati. 

Turske oružane snage krajem su kolovoza, zajedno s opozicijskom Slobodnom sirijskom vojskom, pokrenule operaciju “Štit Eufrata”. 

Ofenziva na sjeveru Sirije se vodi protiv skupine Islamska država Irak i Levant, ali i kurdskih snaga, prenose turski mediji. 

Izvor: Agencije


Povezane

Napredak u odnosima Ankare i Moskve već se odražava i na turistički sektor u Turskoj.Prva grupa ruskih turista stigla je u grad Antaliju nakon što su, zbog narušenih diplomatskih odnosa dviju zemalja, devet mjeseci bili prisiljeni birati druge destinacije. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO