Britanski ambasador obavio hadž

Collis je 30 godina proveo u muslimanskim zemljama (Twitter / @fawziah1)
Collis je 30 godina proveo u muslimanskim zemljama (Twitter / @fawziah1)

Britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji prihvatio je islam i fotografiran je kako obavlja hadž u Mekki.

Simon Collis je na fotografiji prikazan u bijeloj odori (ihramima), koju nose hadžije, zajedno sa suprugom Hudom Mujarkech.

Fotografiju je objavila Fawzia Albaakr sa univerziteta King Saud, javljaju su britanski mediji.

Ona je napisala: “Prvi britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji obavio je hadž nakon što je prihvatio islam. Simmon Collis sa suprugom Hudom u Mekki. Hvala Bogu.”

Collis, čija je žena muslimanka iz Sirije, prvi je visoki britanski zvaničnik koji je obavio hadž.

Britanski ambasador je prihvatio islam nakon što je veći dio svog života proveo kao diplomata u islamskim zemljama poput Iraka i Sirije.

‘Privatna stvar’

On je u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, došao 2015. godine nakon što je London prekinuo diplomatske odnose sa Sirijom 2012. godine.

Prethodno je radio kao ambasador Velike Britanije u Kataru i bio je dio diplomatskog kora u Bahreinu, Tunisu, New Delhiju, Ammanu i Dubaiju.

Collis se na  Twitteru zahvalio svim ljudima koji su podržali njegovu odluku, istakavši da se na ovaj korak odlučio nakon što je 30 godina proveo u muslimanskim zemljama, a prije nego što se oženio Hudom.

Huffington post navodi da je Collis odbio davati intervjue u vezi religije.

I britanski Foreign Office je odbio komentirati ovaj slučaj, tvrdeći da se radi o privatnoj stvari.

Izvor: Agencije


Povezane

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram. Među njima i gotovo dva miliona ovogodišnjih hadžija. Vjernici su obavili fizički najzahtjevniji dio hodočašća. Ove godine sve prolazi uz jake mjere sigurnosti kako bi se spriječile gužve i stampeda u kojima je prošle godine život izgubilo više stotina osoba. Naredna dva dana vjernici će ostati na Mini, gdje će i […]

Blizu dva miliona muslimana hadžija stiglo je na Arefat u blizini Meke. Prema islamskom učenju, boravak na Arefatu je najvažniji dio obreda hadža. Iz Ministarstva hadža Saudijske Arabije saopćeno je da sve prolazi bez većih problema.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO