Ban Ki-moon kritizirao Netanyahuove izjave

Ban Ki-moon još je jednom osudio izraelsku gradnju naselja na području Zapadne obale (EPA)
Ban Ki-moon još je jednom osudio izraelsku gradnju naselja na području Zapadne obale (EPA)

UN-ov generalni sekretar Ban Ki-moon ocijenio je  “neprihvatljivim i sramotnim” izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o “etničkom čišćenju” i još jednom osudio gradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanyahu je izjavio da Palestinci ne žele Židove u budućoj državi kojoj teže, usporedivši to sa željom za “etničkim čišćenjem”.

“Zabrinut sam zbog nedavne izjave izraelskog premijera u kojoj one koji se protive širenju židovskih naselja naziva pristašama ‘etničkog čišćenja’, što je neprihvatljivo i sramotno”, rekao je Ban u Vijeću sigurnosti, koje je održalo sjednicu o stanju na Bliskom istoku.

“Budimo jasni: kolonizacija je nezakonita po međunarodnom pravu”, istaknuo je. “Okupacija (izraelska), nesnosna i nasilna, mora prestati”.

Ban je upozorio da je gradnja novih stambenih jedinica za izraelske naseljenike, u drugom tromjesečju 2016, dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine, vidljivo je iz izraelskih službenih podataka.

Međusobne kritike Palestine i Izraela

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je, reagirajući nakon nekoliko dana, na izjavu premijera Netanyahua, optužio sa svoje strane Izrael za “etničko čišćenje”.

Ban se nije osvrnuo na tu palestinsku izjavu, ali je optužio neke Palestince da “veličaju kukavne čine kao što je napad na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972.” “Veličanje takvih akcija je sramotno i palestinski čelnici moraju prestati s tim”, istaknuo je.

Usto je osudio raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze u srijedu, ocijenivši da “takvi napadi i protunapadi koje potiču, ne služe miru”.

Izraelski ambasador u UN-u Danny Danon je reagirao na Banovu kritiku ocijenivši da glavni tajnik ima “iskrivljenu sliku stvarnosti” i da ne propušta nijednu priliku da kritizira Izrael.

“Palestinsko poticanje terorizma” i Abbasovo odbijanje susreta s Netanyahuom su prava “zapreka miru”, rekao je.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO