Američki Senat podržao priključenje CG NATO-u

Crna Gora trenutno troši 1,68 posto bruto društvenog proizvoda na odbranu (EPA)

Vanjskopolitički odbor američkog Senata snažno je podržao priključenje Crne Gore u NATO u uvjerenju da će njeno članstvo u Alijansi biti podrška većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti svih njenih susjeda, što će cjelokupni region Balkana približiti ostvarenju američkog strateškog cilja.

Na pretresu koji je održan u tom odboru, svjedočili su zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Michael Carpenter, koji su saglasni u ocjeni da je Crna Gora spremna da bude članica NATO-a.

“Crna Gora je pokazala da je njen evroatlantski put nepokolebljiv”, poručio je Yee i istakao da je Crna Gora preduzela značajne korake u rješavanju problema korupcije i organizovanog kriminala, te napravila velike pomake u ispunjavanju NATO standarda, implementacijom reformi u odbrambenom, obavještajnom i sigurnosnom sektoru.

“Od dobivanja pozivnice, Crna Gora je uložila ogromne napore da pokaže da je spremna da bude produktivna članica NATO-a. Njeno članstvo će biti podrška većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, sigurnosti i stabilnosti svih njenih susjeda, što će cjelokupni region Balkana približiti ostvarenju američkog strateškog cilja – cjelovite Evrope, slobodne i u miru”, kategoričan je američki zvaničnik.

Sprovedene neophodne reforme

Naveo je i da Crna Gora trenutno troši 1,68 posto bruto društvenog proizvoda na odbranu, da će to naredne godine biti povećano na 1,72 posto te da će do 2024. godine dostići cilj od dva posto BDP-a, prenio je Voice of America.

Michael Carpenter je naveo da je Crna Gora transformisala svoju vojsku da bi bila kompatibilna sa NATO-om, sprovela neophodne reforme i iskazala solidarnost sa saveznicima, učešćem u stranim misijama i usklađivanjem vanjske i bezbjednosne politike sa onom koju zastupa Alijansa.

“Crna Gora kao 29. članica Alijanse, dalje će doprinijeti sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pokazati ostalim zemljama u regionu, koje žele članstvo u NATO i EU, da se isplati sprovoditi teške, ali i neophodne reforme. Pristupanje Crne Gore NATO-u također će jasno pokazati posvećenost Alijanse politici otvorenih vrata”, naglasio je Carpenter.

Proširenje NATO-a na Crnu Goru podržali su senatori iz obje stranke, koji su prisustvovali pretresu.

Yee i Carpenter su u odgovoru na pitanja senatora naveli da Rusija pokušava da održi i proširi što veći utjecaj u Evropi, uključujući i Balkan s kojim ima historijske političke i ekonomske veze, te da zbog toga pokušava da spriječi region da se što više približi evroatlantskim institucijama.

“Pružanjem podrške nevladinim organizacijama i političarima koji su protiv članstva u NATO, Rusija je ponovo pokazala da je spremna da se miješa u pravo suverene zemlje da sama odlučuje o svojim savezima – uprkos činjenici da je Crna Gora udaljena oko 800 milja od najbliže ruske granice i da joj ne predstavlja geopolitičku prijetnju”, istakao je Carpenter i dodao da bi se crnogorskim članstvom odbacio “maligni” ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu i pokazalo da ni jedna treća zemlja nema pravo veta na odluku NATO-a da primi nove članice.

Izvor: Agencije