Obama je moćno oružje Hillary Clinton

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton trebala bi u četvrtak nastaviti kampanju. Dok se oporavlja od upale pluća, kampanju u njeno ime vode neki od najistaknutijih demokrata, među njima i sam američki predsjednik Barack Obama.

“Lijepo je opet voditi kampanju”, kazao je Obama.

Obraćajući se hiljadama okupljenih, on je izjavio da je Hillary Clinton najbolja osoba koja bi ga mogla zamijeniti u Bijeloj kući.

Hillary Clinton je ove sedmice otkazala skupove. U New Yorku je, gdje se oporavlja od upale pluća, zbog koje je u nedjelju morala zatražiti pomoć osoblja i napustiti odavanje počast žrtvama napada 11. septembra 2001. godine.

“Tim Hillary Clinton kaže da će niz istaknutih demokrata nastaviti voditi kampanju dok se ona oporavlja od upale pluća. Saopćili su i da dobro reagira na antibiotike i da bi trebala nastaviti kampanju do kraja sedmice”, javlja reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Ipak, činjenica da je 48 sati krila bolest od javnosti donijela joj je mnogo problema. Kao i izjava od petka, u kojoj je polovinu pristalica svog protivnika, republikanskog kandidata Donalda Trumpa, nazvala “vrijednim žaljenja”.

Poreska dokumentacija

“Moja protivnica vas ocrnjuje, naziva vrijednim žaljenja i nepopravljivim. Smatram vas marljivim američkim patriotama, koji vole svoju zemlju i žele bolju budućnost za sve”, rekao je Trump.

Mnogi smatraju da je sama Hillary Clinton svojim potezima izazvala napade. Na Capitol Hilllu su republikanci održali novo saslušanje onih koji su joj postavili tajni server za slanje emailova dok je bila državna sekretarka, koji su se pozvali na svoje zakonsko pravo da odbiju odgovarati na pitanja. Ali, to je samo dolilo ulje na vatru i dalo materijal onima koji tvrde da njena kampanja nije dovoljno transparentna, o čemu je i Obama otvoreno govorio.

“Želite raspravljati o transparentnosti? U ovoj utrci imate kandidatkinju koja je objavila poresku dokumentaciju iz nekoliko decenija. I kandidata, prvog u više decenija, koji odbija objaviti bilo šta”, rekao je Obama.

Obama je jedno od najmoćnijih oružja Hillary Clinton u borbi za Bijelu kuću dok se pokušava oporaviti i od bolesti i od negativnog publiciteta koji je prati u posljednje vrijeme.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton je saopćila kako nije odmah objavila da boluje od upale pluća jer je smatrala da to nije velika stvar. U televizijskom intervjuu, priznala je kako je ignorirala savjete liječnika da napravi stanku u kampanji dok se ne oporavi. Samo dva mjeseca prije izbora, vijest je otvorila pitanja o njezinu […]

Published On 13 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO