Clinton lošeg zdravlja, ali nastavlja kampanju

Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton saopštila je kako nije odmah objavila da boluje od upale pluća, jer je smatrala da to nije velika stvar. U televizijskom intervjuu, priznala je kako je ignorirala savjete doktora da napravi stanku u kampanji dok se ne oporavi.

Samo dva mjeseca prije izbora, vijest je otvorila pitanja o njezinu zdravlju i sposobnosti da preuzme predsjedničku dužnost ako pobijedi.

Prizori koje je tim Hillary Clinton želio sakriti od novinara pokazuju njeno loše zdravlje. Na snimku koji je napravio prolaznik i koji je u nedjelju objavljen u društvenim medijima, vidi se kako kandidatkinja Demokratske stranke jedva stoji na nogama, a zatim tetura do vozila.

Jučer je u američkim medijima glavna vijest bila ona o upali pluća Hillary Clinton. Novinari su saznali da je njen tim dva dana krio dijagnozu, zbog čega su se mnogi zapitali šta još nisu otkrili javnosti.

Spekulacije o njenom zdravlju pojavile su se prošle sedmice, nakon što je nekontrolirano kašljala tokom jednog od obraćanja pristalicama. Za sve je okrivila alergiju:

 „Svaki put kad pomislim na Trumpa, pojavi se alergija“ rekla je Clinton.

Negativan publicitet

Nekoliko dana kasnije prikupila je još negativnog publiciteta. Morala se braniti od tvrdnji da je polovinu pristalica svog protivnika nazvala „vrijednim žaljenja”. Njen „lapsus“ vješto je iskoristio protukandidat na predsjeničkim izborima Donald Trump.

 „Dok živi zaštićenim životom iza kapija, zidova i čuvara, Hillary Clinton ismijava i omalovažava Amerikance koji vrijedno rade“ rekao je Trump.

Također, na državnoj televiziji je nagovijestio da Clinton ne otkriva sve informacije o svom zdravlju.

Clinton uskoro puni 69, a Trump ima 70 godina. Oboje su pod pritiskom da objave detalje o svom zdravstvenom stanju. Trump tvrdi javno kako nema zdravstvenih problema.

 „Prošle sedmice sam išao na sistematski i objavit ću rezultate“, dodao je.

I tim Hillary Clinton obećava isto, a glasnogovornik Hillary Clinton, Brain Fallon obećava da će svi medicinski nalazi biti uskoro poznati javnosti.

 „Namjeravamo u narednih nekoliko dana objaviti dodatne medicinske informacije o Hillary Clinton“, dodaje.

Javnost mora biti obaviještena

Ipak, Trump već sedmicama ističe da njegova protivnica nema snagu i izdržljivost za funkciju. Kritičari tvrde da se nikad nije u potpunosti oporavila od pada i potresa mozga 2012, zbog kojih je mjesecima nosila posebne naočale. Njen tim te tvrdnje negira.

Politički analitičar John Hudak kaže da javnost mora biti obaviještena o fizičkom stanju predsjedničkih kandidata

 „Bez obzira na to ko su kandidati, koliko godina imaju, kakva im je historija bolesti, više transparentnosti kad je riječ o njihovom zdravlju je pozitivno i nešto na što glasači imaju pravo“, dodaje.

 „Ipak, oboje su tajnovitiji kad je riječ o zdravlju od ranijih kandidata. A to je nešto što američki glasači možda neće prihvatiti, s obzirom na to da ni na jednim izborima do sada kandidati vodećih stranaka nisu bili stari kao Hillary Clinton i Donald Trump“, izvještava novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton je otkazala putovanje u Kaliforniju nakon što joj je dijagnosticirana upala pluća. Bolest je izazvala zabrinutost za njezino zdravlje, ali i otvorila mnoga pitanja.  

Published On 12 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO