Izbjegličko groblje na mjestu bivšeg logora

Mnoge izbjeglice i migranti koji krenu na putovanje prema Europi ne uspiju doći do svog odredišta. U protekle dvije godine više od 8.000 njih nastradalo je na tom putovanju. Mnogi su pokopani u neoznačenim grobovima. U jednom gradu na jugu Italije žele se pobrinuti da ne budu zaboravljeni.

Al Jazeerina ekipa posjetila je područje grada Tarsije, u kojem se nalazio najveći koncentracijski logor u Italiji tokom Drugog svjetskog rata. Danas je muzej. Židovi iz cijele Italije i Europe, čak i politički neistomišljenici iz Libije, bili su tu zatvoreni i postali su žrtve fašističkih diktatura koje su vladale u to doba. Nadgrobni spomenici označavaju posljednje počivalište onih koji su umrli u logoru.

No, 70 godina kasnije Tarsia želi ispisati novo poglavlje svoje povijesti. Borac za građanska prava Franco Corbelli bio je toliko dirnut izbjegličkom krizom da je predložio proširenje groblja kako bi se na njemu ukopali posmrtni ostaci onih koji su umrli na putu prema Europi. Tarsia je, kaže, logično mjesto, zbog svoje povijesti i činjenice da su u njoj već pokopani pripadnici različitih religija.

“Moramo se prisjetiti židovskih beba koje su ovdje rođene i umrle. Ta jadna djeca su bježala od rata i progona. Zbog toga me sve podsjeća na današnju djecu izbjeglice“, kaže Corbelli.

Pomoć države u izgradnji

“Ukupno 10.000 četvornih metara određeno je za proširenje groblja, što financiraju Ministarstvo unutarnjih poslova i regionalna Vlada. To neće biti samo mjesto na koje će članovi obitelji dolaziti kako bi tugovali za svojim najbližim, nego i memorijalni centar posvećen onima koji su umrli bježeći od sukoba i užasa”, javila je Al Jazeerina reporterka Sonia Gallego.

U samom središtu groblja stajat će spomenik Alanu Kurdiju, trogodišnjem dječaku koji se prije godinu dana utopio u Sredozemnom moru. Gradonačelnik Tarsije Roberto Ameruso kaže da će to biti značajan simbol borbe protiv trenutnog animoziteta prema izbjeglicama.

“U vrijeme kad su ksenofobija i rasizam uobičajena pojava, borit ćemo se protiv stavova većine. Naši principi su takvi. Predlažemo nešto što ima univerzalnu vrijednost”, ukazuje Ameruso.

Bit će to spomenik koji će povezati prošlost Tarsije s aktualnom humanitarnom krizom u Europi.

Izvor: Al Jazeera