Prvi dan hadža u Meki

Hodočašće u Meku ili hadž jedno je od pet stubova islama koje svaki vjernik mora ispuniti barem jednom u životu ako za to ima uslove (EPA)

Gotovo milion i pol muslimanskih vjernika iz čitavog svijeta počelo je danas hodočašće u Meku.

Hodočašće u Meku ili hadž jedno je od pet stubova islama koje svaki vjernik mora ispuniti barem jednom u životu ako za to ima uslove, poput zdravlja i materijalnih sredstava.

“Uspio sam skupiti novac potreban za put, divno je biti ovdje”, rekao je Mohamed Hasan, 28-ogodišnji hodočasnik iz Egipta.

Marokanka Zaina Dahun kaže kako “osjeća radost i zahvalnost Bogu. Mislim samo na jedno, ispuniti svoju vjersku zadaću”.

Milioni muslimana širom svijeta svake godine pohode najsvetiji islamski grad Meku u Saudijskoj Arabiji, rodnom mjestu poslanika Muhameda.

Upravljanje neprekinutim valom hodočasnika, organizacija njihovog prijema, prijevoz i sigurnost predstavljaju ogromni logistički izazov za Saudijsku Arabiju.

Na hadžu nema Iranaca

Prošle je godine na hadžu, po podacima stranih vlada, u gužvi koja se stvorila tokom rituala kamenovanja đavola poginulo 2297 ljudi što je izazvalo velike međunarodne kritike.

Saudijska Arabija priznaje 769 mrtvih, a rezultati istrage koje su pokrenule vlasti još uvijek nisu objavljeni. Kako bi se izbjeglo ponavljanje takve drame, Rijad je objavio da je preuzeo nove mjere sigurnosti.

Prvi put u trideset godina na ovogodišnjem hadžu neće biti Iranca jer je upravo prošlogodišnja tragedija razbjesnila Teheran čiji su odnosi sa Rijadom već bili napeti.

Nakon te drame u kojoj je poginulo 460 iranskih hodočasnika, i uprkos pregovorima, dvije regionalne sile nisu se uspjele dogovoriti o slanju Iranaca na ovogodišnji hadž.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Predsjednik Irana pozvao muslimanski svijet da se ujedini i kazni vladu Saudijske Arabije zbog načina organizacije hadža.

Published On 07 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO