Udari na pobunjenike u Hami, deseci mrtvih

Dijelovi sirijske pokrajine Hame, koju drže sirijski pobunjenici, u četvrtak su žestoko napadnuti iz zraka, a Vladine snage nastoje odbiti snažne pobunjeničke napade u području koje je strateški važno predsjedniku Basharu al-Assadu.

Žestoki napadi pobunjenika u Hami nov su izazov Assadu i njegovim saveznicima u dijelu Sirije u kojemu sirijski predsjednik nastoji ponovno učvrstiti vlast.

Pobunjenički napad koji je počeo u utorak najveća je njihova koordinirana ofenziva u pokrajini Hami od 2014. godine, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

U priopćenju Opservatorija piše da je u noćašnjim zračnim napadima ubijeno najmanje 25 osoba, među kojima šestero djece, prenosi Hina.

Pobunjenici zauzeli nekoliko gradova i sela

Sirijska državna televizija izvijestila je da su zračne vojne snage izvele napad na jednu metu, uz objašnjenje da je riječ o području na kojemu je terorističko uporište.

Izvijestila je i da je u napadu ubijeno više desetaka pobunjenika.

Jedan od pobunjenika kazao je da su u žestokim zračnim udarima sudjelovali sirijski i ruski zrakoplovi.

Pobunjenici su u napadima zauzeli nekoliko gradova i sela.

Ofenziva pobunjenika prijeti područjima naseljenim kršćanima i alavitima, koji su lojalni predsjedniku Assadu, istočno od primorskih planina koje su središte Assadove alavitske vjerske zajednice, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO