Trump: Izgraditi ‘prelijepi’ zid na granici

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ne odustaje od plana da na granici s Meksikom izgradi zid. Na skupu u Arizoni iznio je useljeničku politiku koju planira voditi pobijedi li na izborima. Obećao je da će zaustaviti ilegalno useljavanje u državu.

Ovaj govor dugo je iščekivan, a prisustvovao mu je veliki broj ljudi – pitanje imigracije za Trumpa najvažnije je pitanje predsjedničkih izbora 2016. godine.

“Suština pitanja imigracije je dobrobit američkog naroda. Sve drugo manje je važno”, rekao je Trump, koji se vratio temi s početka svoje kampanje.

“Već od prvog dana počet ćemo graditi neprobojni, prelijepi, veliki zid na južnoj granici.”

Republikanski kandidat je rekao kako u SAD-u živi dva milijuna ilegalnih migranata s kriminalnom prošlošću. Naglasio je kako će taj problem biti njegov prioritet.

“Od prvog dana nakon što preuzmem vlast, u suradnji s lokalnom, državnom i saveznom razinom, počet ćemo ih izbacivati iz države”, najavio je Trump.

Imigracija glavna tema kampanje

Osim ilegalne imigracije, Trump je obećao promjene i kad je riječ o legalnim useljenicima.

“Za sve koji apliciraju za useljeničku vizu imat ćemo nove testove. Ovo je izuzetno važno. Uvest ćemo ‘ideološku certifikaciju’, kako bismo bili sigurni da oni koje puštamo u državu dijele naše vrijednosti i vole naš narod.”

“Trump je više govorio o useljeničkoj politici nego o bilo kojoj drugoj temi. To nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da je to njegova glavna tema od početka kampanje. Svi oni koji vjeruju da je ublažio svoj stav trebali su poslušati govor iz Phoenixa”, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Publika je bila oduševljena. U preostalih 60 dana, koliko je ostalo do izbora, glavna tema Trumpove kampanje bit će pitanje imigracije. On vjeruje kako njegovu zabrinutost dijeli veliki broj Amerikanaca te da je pitanje imigracije zapravo pitanje kriminala, zapošljavanja i društvenog tkiva ove države. Trump je uvjeren kako će mu to donijeti glasove i mjesto u Bijeloj kući.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gubitak povjerenja žena i Hispanoamerikanaca razlog je najgoreg rezultata popularnosti demokratske kandidadtkinje.

Published On 01 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO