SAD uništava 780.000 projektila s iperitom

SAD tvrdi da nikad nije koristio bojne otrove u sukobima (AP)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država naredne sedmice počinje sa provođenjem plana vrijednog 4,5 milijardi dolara, prema kojem će se uništiti preostala američka zaliha iperita, kako bi se povinovali međunarodnom sporazumu koji zabranjuje korištenje hemijskog oružja, saopćili su zvaničnici u srijedu.

U uglavnom automatiziranom postrojenju u vojnom hemijskom depou Pueblo u južnom Coloradu će se nakon vikenda početi sa uništavanjem gotovo 780.000 artiljerijskih projektila ispunjenih ovom hemikalijom, rekao je menadžer postrojenja Greg Mohrman.

On je odbio da bude precizniji, navodeći sigurnosne razloge i moguće odgode procesa u zadnjem trenutku.

“Mnogo smo vježbali”, kazao je Mohrman informativnoj agenciji Associated Press. “Sljedeće sedmice počinjemo sa stvarnim procesom”.

Roboti će demontirati granate, a postrojenje će koristiti vodu i bakterije da neutralizira agens iperit, koji može osakatiti ili ubiti živa bića tako što ošteti kožu, oči i respiratorne organe. U punom kapacitetu, postrojenje može u prosjeku uništiti 500 projektila dnevno, u slučaju neprekidnog rada.

Očekuje se da proces bude okončan sredinom 2020-ih godina.

Uništenje iperita

Postrojenje će polako početi sa procesom i vjerovatno neće raditi punim kapacitetom do početka naredne godine, rekao je Rick Holmes, projektni menadžer tima Bechtel Corpa, koji je dizajnirao i izgradio postrojenje.

U skladištu je već uništeno 560 projektila i boca agensa iperita koji je curio ili je imao druge probleme, zbog čega nisu bili pogodni za postrojenje.

Ti spremnici su smješteni u zaptivenu prostoriju, razneseni eksplozivom i zatim neutralizirani hemikalijama. Tim sistemom se može dnevno uništiti samo četiri do šest projektila.

Irene Kornelly, predsjedavajuća građanske savjetodavne komisije koju je Kongres ustanovio kao poveznicu između javnosti i operatora postrojenja, kazala je da njena grupa nema zabrinutosti u vezi sigurnosti ovog procesa.

U projektilima smještenim u skladištu Pueblo se nalazi ukupno 2.600 tona hemikalije.

Vojska je uskladištila dodatnih 523 tone iperita i smrtonosnih nervnih agenasa u vojnom depou Blue Grass u Kentuckyju. Očekuje se da Blue Grass počne uništavati svoje zaliha hemijskog oružja naredne godine, a da proces bude okončan 2023. godine.

Zabranjeno oružje

Agens iperit je gusta tekućina, a ne plin, kako se uobičajeno smatra. Bezbojan je i gotovo bez mirisa, a rane verzije agensa su zbog nečistoća mirisale na senf, te se zbog toga na engleskom zove mustard (senf) gas.

SAD je pribavio 30.600 tona iperita i nervnih agenasa, ali tvrdi da ih nikad nije koristio u ratu. Gotovo 90 posto originalnih zaliha SAD-a je već uništeno, uglavnom spaljivanjem.

Sporazum iz 1925. godine je zabranio korištenje hemijskog oružja nakon zastrašujućih napada plinom u Prvom svjetskom ratu, a Konvencija o hemijskom oružju iz 1997. godine je pozvala na uništenje takvog oružja.

Ali međunarodni inspektori tvrde da su Sirija i grupa Islamska država Irak i Levant koristili hemijsko oružje 2014. i 2015. godine. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda se održalo zatvorenu sjednicu u utorak, kako bi razmotrili moguće sankcije Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Prošlo je stotinu godina otkad je prvi put u historiji korišteno hemijsko oružje. Bilo je to u Prvom svjetskom ratu. Danas gotovo nema države koja nije potpisala sporazum o uništenju zaliha takvog oružja. Sjedinjene Američke Države u procesu su uništavanja posljednjih zaliha bojnog otrova iperita, što može trajati i do četiri godine.

Published On 24 Apr 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO