Rusija zabrinuta zbog turske ofanzive u Siriji

Vlada Rusije je izrazila zabrinutost zbog turske ofenzive na sjeveru Sirije. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov apelirao je na Tursku da ne napada kurdske snage koje se bore protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant. Međutim, Ankara tvrdi da su kurdske snage teroristička skupina.

Borci Slobodne sirijske vojske otvaraju vatru na pozicije snaga ISIL-a na zapadu Jarablusa. I turski tenkovi sudjeluju u operacijama protiv ISIL-a uz granicu sa Sirijom. Turske snage su prošlog tjedna pokrenule prekograničnu ofenzivu, kako bi omogućile da Slobodna sirijska vojska zauzme grad Jarablus. Zajedno nastavljaju napredovati prema Al-Babu, posljednjem ISIL-ovom uporištu u sjevernoj Siriji. Još jedna bitka se čini neminovnom.

Borci sirijske oporbe se približavaju Manbiju, koji je uporište Jedinica narodne zaštite. Kurdski borci smatraju tursku operaciju invazijom na njihovu zemlju i tvrde da će se osvetiti.

“Jarablus je dio naše zemlje. To nije turski teritorij i oni se trebaju držati podalje od Jarablusa. Odlučni smo da se borimo za našu zemlju i po cijenu naših života”, kaže Mohammad Jader, zapovjednik sirijskih demokratskih snaga.

Kalin: Bit će naša meta

U nastojanju da smiri tenzije, Vlada SAD-a poziva strane da prekinu međusobne borbe. Turska Vlada je nepokolebljiva – tvrdi da će nastaviti operacije sve dok se borci kurdskih snaga ne povuku istočno od rijeke Eufrat.

“Kao što smo rekli mnogo puta – sve dok se Jedinice narodne zaštite i druge grupe nalaze na tom teritoriju i ne žele se povući istočno do Eufrata, bit će naša meta”, rekao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Jedinice narodne zaštite SAD smatra ključnim saveznikom u borbi protiv grupe ISIL. Američka vojska je zabrinuta da će sukob između Turske i Jedinica narodne zaštite potkopati njihova nastojanja da poraze ISIL u Siriji.

“Zabrinutost SAD-a vjerojatno neće odvratiti Tursku da nastavi s vojnom ofenzivom. Turske vlasti sve veći utjecaj Jedinica narodne zaštite gledaju kao prijetnju njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Čini se da nisu spremni uskoro napraviti bilo kakav kompromis”, javlja iz Gaziantepa reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO