Snažan zemljotres pogodio Novi Zeland

Za sada nema podataka o povrijeđenima ili materijalnoj šteti (AP)

Zemljotres jačine 7,2 stepena pogodio je danas oblast kod obala Novog Zelanda, saopćio je Geološki institut SAD-a (USGS).

Potres se desio 170 kilometara sjeveroistočno od novozelandskog grada Gisbornea, na dubini od približno 30 kilometara, javlja Reuters.

Ukinuto je ranije objavljeno upozorenje na cunami na sjevernom dijelu Sjevernog otoka.

Visoki valovi

Očekuju se valovi visine do jednog metra, objavilo je novozelandsko Ministarstvo civilne zaštite.

Prema saopćenju ministarstva, ne predviđa se da će biti poplava na priobalnim područjima, ali ta procjena se može mijenjati.

Stanovnici obalskih područja u blizini oblasti East Capea upozoreni su da bi trebali biti evakuirani, javlja Radio New Zealand.

Američki Nacionalni centar za upozorenje na cunami saopćio je da nema opasnosti od cunamija na pacifičkoj obali Kanade ili SAD-a.

Čileanska vojska ne očekuje ni cunami na obali te južnoameričke države.

Korisnici Twittera sa novozelandskog Sjevernog otoka naveli su da ih je potres probudio.

Izvor: Agencije


Povezane

Štete nakon serije zemljotresa u Italiji još se zbrajaju, a građani strahuju od novih podrhtavanja tla.Šta uzrokuje razorne potrese?Postoje li državne strategije upravljanja rizicima, a šta građani trebaju raditi u slučaju zemljotresa?   O tome u Kontekstu govore: – Ivan Brlek, seizmolog u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, – Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, i – Zoran Milutinović, direktor Odjela […]

Published On 30 Aug 2016

Nakon snažnog potresa nedaleko od čileanske obale, milion stanovnika te južno-američke države zbog straha od mogućeg cunamija bio je primoran napustiti svoje domove. U potresu jačine 8,3 stupnja poginulo je 5 osoba. Potres je proizveo valove visoke i do 4,5 metra. 

Published On 17 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO