Meksikanci uvrijeđeni Trumpovim izjavama

Trump je izazvao bijes u Meksiku (Reuters)

Tvrdnje Donalda Trumpa da će natjerati Meksiko da plati zid na granici sa SAD-om su “nečuvene”, objavila je meksička vlada.

“Znam da Meksiko neće platiti nijedan cent ako oni žele sagraditi zid sa svoje strane granice”, rekao je Euardo Sanchez, glasnogovornik predsjednika Enriquea Pene Nieta.

Američki republikanski predsjednički kandidat je tokom kampanje izazvao bijes u Meksiku, optužujući tu državu da u SAD šalje silovatelje i trgovce drogom.

Zaprijetio je i da će ukinuti trgovinske sporazume između dvije države, te da će Meksiko platiti zid koji planira izgraditi.

Tokom posjete Meksiku ranije ove sedmice, Trump je rekao novinarima kako on i Pena Nieto nisu raspravljali o tome ko će platiti izgradnju zida na granici.

Uvrijeđeni Trumpovim izjavama

Pena Nieto je demantovao Trumpa, izjavivši kako je republikanskom kandidatu za predsjednika rekao da Meksiko to neće platiti.

“Bio sam veoma jasan, i privatno i u javnosti, kad sam naglašavao da se mi u Meksiku osjećamo uvrijeđeni i pogođeni Trumpovim izjavama o Meksikancima”, napisao je Pena Nieto za novine El Universal u članku naslovljenom “Zašto sam se susreo s Donaldom Trumpom?”.

“Trump se u svojim govorima prema nama nije odnosio kao prema partnerima ili saveznicima, temeljeći to na iskrivljenoj slici o Meksiku i Meksikancima”, istaknuo je Pena Nieto, dodavši kako je rekao Trumpu da buduća saradnja između dviju država mora biti temeljena na obostranom poštovanju.

“Trumpova reakcija bila je pozitivna”, zaključio je Pena Nieto.

Izvor: Agencije


Povezane

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ne odustaje od plana da na granici s Meksikom izgradi zid.Na skupu u Arizoni je iznio useljeničku politiku koju planira voditi, pobijedi li na izborima. Obećao je da će zaustaviti ilegalno useljavanje u državu.Izvještava Ivica Puljić.

Published On 01 Sep 2016

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ne odustaje od plana da na granici s Meksikom izgradi zid. Na skupu u Arizoni iznio je useljeničku politiku koju planira voditi pobijedi li na izborima. Obećao je da će zaustaviti ilegalno useljavanje u državu.

Published On 01 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO