Porodica dječaka Ahmeda tuži školu u SAD-u

Ahmed Mohamed sa porodicom sada živi u Kataru, gdje ide u privatnu školu (EPA)

Porodica dječaka Ahmeda Mohameda (15), koji je prošle godine uhapšen u SAD-u jer je u školu donio ručno napravljen sat za koji se mislilo da je bomba, tužila je zvaničnike teksaške škole, tvrdeći da su narušena njegova građanska prava.

Nakon incidenta sa satom, kako se navodi, uslijedile su prijetnje smrću, zbog čega je porodica morala da napusti SAD.

Mohamed je prošle godine donio u školu digitalni sat koji je napravio kod kuće i želio da ga pokaže nastavniku engleskog jezika.

Nastavnik mu je oduzeo sat, a nekoliko sati kasnije Mohamed je uhapšen, prenijela je agencija AFP, dodajući da je sat okarakteriziran kao “lažna bomba”.

Porodica tražila odštetu

Advokatica Susan Hutchison je rekla da porodici nikad nije upućeno izvinjenje i da je odbijen njihov prethodni zahtjev za 15 miliona američkih dolara odštete.

Mohamed je na konferenciji za novinare pokazao sporni sat napravljen od plastične kutije za olovke i električne žice.

Policija je odbacila tužbu protiv dječaka, ali je on ipak bio tri dana suspendiran iz škole u koju se nikada nije vratio, navodi AP.

Zbog tog incidenta tinejdžer je bio u žiži javnosti, pa je čak dobio i poziv od predsjednika Baracka Obame da posjeti Bijelu kuću.

Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu koja još traje.

Ahmed Mohamed sa porodicom sada živi u Kataru, gdje ide u privatnu školu.

Mohamedov otac, Mohamed Elhassan Mohamed, imigrant iz Sudana, izjavio je ranije kako vjeruje da je njegov sin uhapšen na rasnoj osnovi.

Izvor: Agencije