Uznemirujuće: Policija objavila snimke ubistva Afroamerikanca

Policija američkog grada Chicaga objavila je videosnimak koji pokazuje trenutke prije nego što su policajci ubili nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca prošle sedmice, ali ne i sami trenutak pucanja jer kamera na tijelu policajca nije radila, što je izazvalo optužbe i pozive za istragu specijalnog tužioca, javlja Reuters.

Snimci, koje je objavilo Nezavisno kontrolno tijelo policije Chicaga, pokazuju dvojicu policajaca koji pucaju na ukradeni automobil koji vozi Paul O'Neal, a koji je vozilom Jaguar udario u policijski automobil, a potom pobjegao u jedno dvorište gdje su ga policajci ubili.

Inspektor iz policije Chicaga Eddie Johnson navodi kako pucnjava od 28. jula „izaziva mnogo pitanja o tome da li su se pratile odredbe policijskih snaga“, te dodaje kako će policajci odgovarati za svoja djela „ukoliko se otkrije kako su nešto pogrešno radili“.

Ovo je prvi put da su u Chicagu objavljeni snimci smrtonosne policijske pucnjave, nakon što je na snagu stupio novi zakon. Predsjednik policijskog sindikata Chicaga smatra da je novi zakon nepravedan.

‘Hladnokrvno ubistvo’

Na snimcima se vidi i kako policajci O'Nealu stavljaju lisice na ruke dok on leži u krvavoj majici. Jedan policajac psuje O'Neala.

„Pucali su na nas, je li tako?“, može se čuti pitanje jednog od policajca koje se odnosi na osobe u ukradenom Jaguaru.

Oružje nije pronađeno kod O'Neala, koga je policija upucala u leđa.

Michael Oppenheimer, advokat porodice žrtve, kazao je na konferenciji za medije kako je mladić hladnokrvno ubijen i zatražio imenovanje specijalnog tužioca kako bi istražio ovaj slučaj.

„Ono što sam vidio je zaista bilo hladnokrvno, uopće nema sumnje kako su oni ovo dijete stigli i ubili“, dodaje advokat.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U napadu koji se dogodio u centru Austina ubijena je jedna žena, četiri osobe su ranjene – policija traga za ubicom.

Published On 31 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO