Video: SAD uništio tenk ISIL-a u Libiji

Snimak uništenja ISIL-ovog tenka [Izvor: YouTube/DVIDS/US Department of Defense via Storyful]

Američko ministarstvo odbrane je objavilo snimak za koji tvrde da prikazuje prve precizne zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u libijskom gradu Sirte.

Napad na snimku je izveden prvog augusta.

Prema zvaničnom saopćenju za novinare, kampanja zračnih udara je pokrenuta na zahtjev Vlade nacionalnog sporazuma, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, kako bi se pružila podrška operaciji Odisejeva munja za zauzimanje Sirtea iz ruku ISIL-a.

Na snimku se vide pet zračnih udara čija meta je bio tenk u jugozapadnom predgrađu al-Dularu.

“ISIL-ov tenk je bio skriven među drvećem i blizu zgrada gdje su se možda nalazili civili, što je bio izazov i problem za libijske borce pri pokušaju da uđu u grad”, rekao je mornarički kapetan Jeff Davis.

Iako su snage pod komandom Vlade nacionalnog sporazuma ostvarile napredak u rubnim dijelovima grada u junu ove godine, lokalni borci ISIL-a su spriječili njihovo daljnje napredovanje u Sirte.

Američki udari

Američka vojska izvela je u ponedjeljak zračne udare na položaje grupe ISIL u libijskom gradu Sirtu, saopćio je Pentagon.

Udari su izvedeni na zahtjev libijske Vlade nacionalnog sporazuma, a odobrio ih je američki predsjednik Barack Obama na preporuku ministra odbrane Ashtona Cartera i šefa generalštaba američke vojske, generala Josepha Dunforda, prenosi Reuters.

Zračni udari američke vojske na položaje ISIL-a će “pomoći libijskoj vladi da ostvari odlučan, strateški napredak” u borbi protiv naoružane grupe, navodi se u saopćenju.

Libijski premijer Fayez Sarraj je potvrdio da je libijska međunarodno priznata vlada zatražila od SAD-a zračne udare protiv grupe ISIL u Sirtu i da su prvi udari izvedeni u ponedjeljak.

“Prvi udari su izvedeni danas na određene lokacije u Sirtu i izazvale su teške gubitke u neprijateljskim redovima”, rekao je Sarraj.

Snage libijske vlade se od maja u Sirtu bore protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO