Taiz: Ranjena djeca bez medicinske pomoći

Bolnice u opkoljenom jemenskom gradu Taizu sve teže pružaju medicinske usluge hiljadama stanovnika, koji pate zbog sukoba koji traje 14 mjeseci. Napori da se zaustavi rat propali su tokom vikenda, nakon što su pripadnici pokreta Husi odbili prijedlog Ujedinjenih naroda za nastavak pregovora.

Yahya al-Marzaei se igrao s drugovima u blizini svoje kuće u opkoljenom Taizu kada je naselje u kojem žive granatirano. Ranjen je u tom napadu. Medicinski je bio zbrinut, ali to nije bilo dovoljno za potpuni oporavak.

“Yahya je ranjen u ruku i stopalo. Proveo je mjesec dana u bolnici. Imao je mnogo operacija, ali to nije bilo dovoljno da ozdravi. Bolnica nema dovoljno lijekova”, kaže dječakova majka.

U krugu najveće javne bolnice u Taizu, Haroun Faisal Qaed odmara ranjenu nogu. I on je bio ranjen u granatiranju pripadnika pokreta Husi.

Stanovnici sami pronalaze lijekove

“Nismo mogli dobiti odgovarajuću opremu i lijekove za liječenje njegove ranjene noge. Nestašica je zbog opsade pokreta Husi”, kaže Abdul Raqib saeed Qaed, rođak ranjenog Harouna.

Oni su među sretnima koji su barem donekle medicinski zbrinuti. Ovaj dio grada je pod kontrolom snaga lojalnih predsjedniku Abd Rabbou Mansouru Hadiju, koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Mnoge bolnice u Taizu ne rade. Ili su uništene, ili zatvorene zbog nedostatka medicinskog materijala.

One koje rade, na izdisaju su dok skromnim kapacitetima pokušavaju pružiti pomoć ranjenima i bolesnima. Ali zaliha i vremena je sve manje.

“Naši pacijenti umiru zbog nedostatka lijekova, boca s kisikom, medicinskih instrumenata i slično. Ništa im ne možemo ponuditi”, kaže dr. Fares Abdul Ghani, predsjedavajući Zdravstvenog odbora Taiza.

Porodice često same moraju pronalaziti lijekove i opremu kako bi se njihovi najmiliji liječili. Boce s kisikom su koštale približno osam dolara. Cijena je sada gotovo sto dolara.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera