Advokati: Bojimo se za Gulenov život

Turska je uputila SAD-u zahtjev za izručenje Gulena (EPA)

Američki advokati koji zastupaju turskog imama Fethullaha Gulena, koji živi u Pennsylvaniji, a kojeg zvanična Ankara optužuje za pokušaj vojnog udara 15. jula, izjavili su da se boje za život i sigurnost svog klijenta.

Turska je uputila SAD-u zahtjev za izručenje Gulena.

“Pročitali smo da je Turska zabrinuta da će gospodin Gulen, ovako star i slabašan vjerski vođa, pobjeći u drugu zemlju”, objavila je advokatska kancelarija, nazvavši takvu zabrinutost Turske “apsurdnom”.

Advokat Fethullaha Gulena, Reid Weingarten je kazao da kruže i navodi o tome da CIA stoji iza puča.

“Samo se povećava broj ovih apsurdnih tvrdnji. Postoje li ikakve šanse da bi gospodin Gulen mogao imati fer suđenje u Turskoj, ako bude izručen?! Bio bi presedan da Sjedinjene Američke Države ovog krhkog osamdesetogodišnjaka primoraju da se vrati u Tursku i suoči s gnusnim optužbama koje je o njemu navela turska vlada. Iz svih ovih razloga smatramo da gospodin Gulen ne treba i neće biti izručen“, kazao je on.

Odnosi SAD-a i Turske

Kako je javio Reuters, advokati očekuju da će Gulen, koji poriče bilo kakvo učešće u neuspjelom puču 15. jula, ostati u svom domu na imanju u udaljenom mjestu u planinama Pennsylvanije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zatražio od SAD-a Gulenovo izručenje, navodeći da je on odgovoran za neuspjeli puč u kojem je ubijeno 237 ljudi, a više od 2.100 ih je ranjeno.

SAD nije izručio Gulena, a ovaj spor je doveo u pitanje odnose dva saveznika, prenio je Reuters.

Washington od Ankare zahtijeva dokaze o umiješanosti Gulena u skorašnje nemire u Turskoj, uz isticanje da proces izručenja mora biti ispoštovan.

Turska vlada je pokrenula opsežnu akciju sa ciljem razbijanja Gulenovog pokreta, koji ima mrežu škola, dobrotvornih organizacija i međunarodnih kompanija.

Gotovo 70.000 ljudi u Turskoj je suspendirano s posla zbog sumnje da su povezani sa Gulenovim pokretom.

Izvor: Al Jazeera i agencije