Većina Švicaraca protiv nošenja burki

Žene porijeklom iz muslimanskih zemalja burku doživljavaju kao dio vjerskog i kulturnog naslijeđa podneblja iz kojeg dolaze (EPA)

Više od 70 posto Švicaraca podržava inicijativu da se u toj zemlji zabrani nošenje burki, rezultat je ankete provedene na skoro 16.000 ispitanika iz svih švicarskih kantona, objavili su švicarski mediji.

Među onima koji su za zabranu nošenja te odjeće, koja je u mnogim muslimanskim kulturama obavezan dio tradicionalnog ženskog odijela, a koje im prekriva lice i cijelo tijelo, 73 posto je muških ispitanika i 69 posto žena.

Razlike kako na to pitanje gledaju u različitim švicarskim kantonima su vrlo male i za zabranu burki je uvjerljiva većina građana, pokazalo je ispitivanje.

Treba prikupiti 100.000 potpisa

U kantonu Ticino nošenje burki zabranjeno je od sredine ove godine, ali je jedna grupa građana pokrenula inicijativu da se o zabrani burki u cijeloj Švicarskoj iduće godine održi referendum.

Za realizaciju te inicijative ove i iduće godine trebaju prikupiti 100.000 potpisa.

Veće su, pak, razlike u gledanju na to pitanje ako se pogledaju političke simpatije ispitanika.

Za zabranu burki je čak 96 posto onih koji glasuju za desničarsku Narodnu stranku SVP te 73 posto liberalnih glasača i 75 posto onih koji glasuju za demokršćane.

Akt diskriminacije

Glasači Socijalističke stranke su podijeljeni, pa ih je 47 posto za zabranu, a 49 posto protiv, a jedini koji su u izrazitoj dvotrećinskoj većini protiv zabrane burki su glasači stranke Zelenih.

Skupina koja stoji iza inicijative da se o zabrani nošenja burki Švicarci odluče na nacionalnom referendumu tvrdi da zabrana ne bi bila akt diskriminacije.

Takav stav argumentiraju i jednom presudom Evropskog suda za ljudska prava o tom pitanju i kažu da je pokrivanje lica žena u suprotnosti s liberalnim suživotom u slobodnim društvima poput švicarskog.

Izvor: Agencije