Slobodna sirijska vojska nadomak Manbija

Slobodnu sirijsku vojsku podržava Turska (Al Jazeera)

Slobodna sirijska vojska i dalje napreduje na sjeveru Sirije, te odbacuje mogućnost prekida borbi s kurdskim snagama.

Navode da im je idući cilj grad Manbij od kojeg su udaljeni samo 10 kilometara.

Uz podršku turskih snaga napreduju u okolini pograničnog grada Jarablusa, te su tokom proteklih dana zauzeli desetke naselja koja su se nalazila pod kontrolom ISIL-a i kurdskih Jedinica narodne zaštite.

“Borci kurdskih Jedinica narodne zaštite povlače se iz sela na sjeveru i čini se da im je cilj koncentrirati snage u gradu Manbiju i oko njega, kako bi zadržali osvojenu teritoriju. S druge strane, Slobodna sirijska vojska napreduje. Trenutno su desetak kilometara od Manbija. Poručuju da su odlučni nastaviti borbu sve dok se Jedinice narodne zaštite ne povuku istočno od Eufrata“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra.

UN pozvao na uspostavu primirja u Siriji

Slobodnu sirijsku vojsku podržava Turska, koja proteklih dana insistira na tome da će se njena prekogranična operacija nastaviti dok se sve kurdske jedinice ne povuku istočno od rijeke

“Zašto istočno od Eufrata? Zato što tvrde da je širenje Jedinica narodne zaštite prema zapadu znak da žele zadržati kontrolu nad zauzetim područjem, što Turska smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti“, izvijestio je Ahelbarra.

Ujedinjeni narodi ponovno su pozvali na uspostavu primirja u Siriji, posebno u Halepu gdje je humanitarna situacija sve teža.

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura smatra da su američko-ruski razgovori najavljeni za ovu sedmicu, ključni za prekid sukoba u toj zemlji.

De Mistura očekuje da će uz međunarodnu pomoć uspjeti dogovoriti političku tranziciju, te navodi da je mirovno rješenje jedini izlaz iz sirijske krize.

Izvor: Al Jazeera