Pronađena olupina švicarskog borbenog lovca

Pretpostavlja se da je avion nestao u teško pristupačnom alpskom području, a loše vrijeme i mrak ometali su potragu (EPA)

Spasilačke službe su  pronašle olupinu borbenog aviona švicarskih zračnih snaga, ali i dalje tragaju za pilotom, saopćilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Švicarska vojska pokrenula je potragu za pilotom i njegovim borbenim lovcem, nakon što je avion zračnih snaga te zemlje nestao tokom vježbe u ponedjeljak.

Avion F/A-18C, nestao je u blizini Sustena u centralnoj Švicarskoj u ponedjeljak popodne.

Pretpostavlja se da je nestao u teško pristupačnom planinskom alpskom području, a loše vrijeme i mrak ometali su potragu, kazali su prethodno u švicarskom Ministarstvu odbrane.

Komandant švicarskih zračnim snaga Aldo Schellenberg rekao je na konferenciji za medije da je duboko potresen incidentom, izvijestila je švicarska novinska agencija SDA, kako prenosi Hina.

Na pitanje o šansama preživljavanja pilota, on je rekao: “Nadamo se i molimo”. 

Treći incident u zadnjih nekoliko godina

Avion je poletio iz zračne baze Meiringen u ponedjeljak  u 14:01 sati (GMT), kao drugi avion u vježbi, a radijski kontakt s bazom izgubljen je četiri minute poslije.

Najnoviji incident treći je koji je zadesio švicarsku vojnu avijaciju zadnjih nekoliko godina.

Pilot je povrijeđen kada se avion F/A 18 srušio u oktobru 2015. godine u jugoistočnoj Francuskoj, dok je drugi takav avion pao 2013. godine.

Ranije ove godine švicarski demonstracijski lovac F 5E sudario se s drugim avionom i srušio u jezero u sjevernoj Holandiji uoči aeromitinga.

Izvor: Agencije