Istraga tužilaštva u Italiji zbog zemljotresa

Ukupno je 115 objekata uništeno ili oštećeno, uključujući i novoizgrađene koje su trebale biti sigurne od zemljotresa (AP)

Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog urušavanja javnih zgrada u Amatriceu za koje se smatralo da su otporne na potres.

Tužioci su otvorili istragu protiv graditelja odgovornih za gradnju objekata koji su oštećeni tokom razornih zemljotresa koji su pogodili Italiju prošle sedmice.

Ukupno je 115 objekata uništeno ili oštećeno, uključujući i novoizgrađene, koji su trebali biti sigurni od zemljotresa.

Školu u Amatriceu potres je sravnio sa zemljom, iako je zgrada obnovljena 2012. godine. Tvrdilo se da je sigurna od zemljotresa.

Problem kradljivaca

„Broj žrtava nije konačan, ali čekaju se službeni podaci. Nakon šest dana od potresa nema nikakve šanse da će se u ruševinama pronaći preživjeli. Dvije hiljade i devet stotina ljudi je smješteno u obližnje prihvatne centre”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

“U Amatriceu sanacija traje intenzivno i potrajat će sigurno tjednima, a možda i mjesecima. U centru pažnje su istrage koje italijanske vlasti sada najavljuju. To smatraju najbitnijom stvari u drugoj fazi nakon potresa.

Mnogo je zgrada, primjerice obližnja škola, koje su nedavno obnovljene i trebale su biti građane po standardima zaštite od potresa, a srušile su se.

Sedmicu nakon potresa ovdje je sve manje novinarskih ekipa, a sve se više primijeti nervoza talijanske policije. Oni sada po noći imaju problema sa kradljivcima koji iz napuštenih i srušenih kuća kradu.“

Izvor: Al Jazeera