HRW: Palestinske vlasti zlostavljaju novinare

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze hapse, zlostavljaju i krivično gone novinare i aktiviste koji izražavaju mirne kritike prema vlastima, a tim oštrim mjerama Palestina direktno krši obaveze zaštite slobode govora koje je nedavno preuzela, ocjenjuje organizacija Humans Right Watch.

Palestina je takve obaveze preuzela potpisivanjem međunarodnim sporazumom 2014. godine, podsjeća nevladina organizacija, u izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak.

“Palestinski narod se teško borio za zaštitu koja ide uz članstvo u međunarodnoj zajednici, a palestinski lideri bi trebalo svoje obaveze iz sporazuma ozbiljno shvatiti”, rekla je Sari Bashi, direktorica odsjeka HRW-a za Izrael i Palestinu.

HRW je dokumentirao pet slučajeva – dva na Zapadnoj obali i tri u Pojasu Gaze, u kojima su sigurnosne snage uhapsile ili podvrgle ispitivanju novinare, jednog političkog aktivistu i dva rep muzičara, na osnovu njihovih mirnih kritika upućenih vlastima.

Negiranje optužbi

Četverica među uhapšenima, dvojica u Gazi i dvojica na Zapadnoj obali, tvrde da su ih sigurnosne snage fizički zlostavljale ili mučile.

Vlasti u Gazi su porekle te optužbe, a na Zapadnoj obali zvaničnici navode da ne mogu da istražuju o takvim tvrdnjama ako nije podnijeta formalna žalba.

Ove oštre mjere uslijedile su poslije kršenja prava na slobodu govora i sudskih procesa koje je HRW dokumentirao u proteklih pet godina, zaključno sa sredinom 2015. godine.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje da bi palestinski krivični zakon trebao preispitati kako bi se eliminirala bilo kakva odredba koja krivičnim djelom smatra vrijeđanje državnih zvaničnika.

Izvor: Agencije