Guterres vodi u izboru za lidera UN-a, Jeremić treći

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres dobio je najveću potporu i u trećem krugu glasanja za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, potvrdili su diplomatski izvori.

Na drugom je mjestu, prema izjavama diplomata, bivši slovački premijer Miroslav Lajčak, dok je treći kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Osim njih, u završnicu izbora ušla je i bugarska predstavnica Irina Bokova, glavna direktorica UN-ove Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Nakon trećeg kruga glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, 11 od 15 članica Guterresu su dale “ohrabrujuće” mišljenje.

Iznenađenje plasman Lajčaka

Tri su ga članice “obeshrabrile”, to jest dale negativnu ocjenu, a jedna je bila “bez mišljenja”.

Taj rezultat za Guterresa je nešto slabiji nego u drugom krugu, kada je također dobio 11 ohrabrujućih, ali i po dva obeshrabrujuća i suzdržana mišljenja.

U prvom krugu je Guterres, koji je 10 godina vodio UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR), bio jedini kandidat koji nije dobio nijedno obeshrabrujuće mišljenje.

“To je treći put u tri izborna kruga da Antonio Guterres ima najveću potporu. Iznenađenje je odličan plasman Miroslava Lajčaka, bivšeg predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, dok je Vuk Jeremić s drugog mjesta u drugom krugu izbora sada na trećem. Sedam je zemalja dalo potporu srpskom predstavniku, pet je reklo ne, a tri su zemlje neutralne. Iste brojke ima i Irina Bokova”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Jeremić zadovoljan rezultatom

Jeremić se na svom nalogu na Twitteru zahvalio na “ohrabrenju za ulazak u četvrtu rundu glasanja za generalnog sekretara UN-a”.

Potom je, na završetku glasanja, izjavio kako se “rezultatom u trećem krugu glasanja u Savetu bezbednosti Srbija plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekreta UN-a, čime svi mogu da budu izuzetno zadovoljni”.

“Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore, u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata”, rekao je Jeremić.

“Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru”, najavio je.

Gubitnik, odnosno gubitnica, aktualna je ministrica vanjskih poslova Argentine Susana Malcorra, koja je s trećeg pala na peto mjesto.

Otpali Kerim i Turk

Ispali su i Makedonac Srđan Kerim, Helen Clark s Novog Zelanda te iskusni slovenski diplomat i političar Danilo Turk, koji je s drugog mjesta u prvom krugu i četvrtog u drugom pao na osmom mjesto.

Osim njih, utrku su završile i kandidatkinje Kostarike Christiana te Moldavije Natalia Gherman.

Bivša šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i njezin kolega iz Crne Gore Igor Lukšić još su ranije odustali od utrke.

Sadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon odlazi s dužnosti krajem godine, nakon dvaju petogodišnjih mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije