Francuski ministar za integraciju i razumijevanje muslimana

Bernard Cazeneuve namjerava formirati novu fondaciju za veću integraciju muslimana i razumijevanje francuskog viđenja sekularizma (AP)

Muslimanski lideri i političari u Francuskoj sastali su s ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom kako bi razgovarali o budućnosti islama u ovoj zemlji, zbog zabrane burkinija i niza incidenata u posljednje vrijeme.

Na sastanku u Parizu, Cazeneuve je kazao da namjerava formirati novu fondaciju za veću integraciju muslimana i razumijevanje francuskog viđenja sekularizma.

“Borba protiv radikalnog islama ne bi se ni na koji način trebala voditi protiv muslimana u Francuskoj, od kojih su većina njih republikanci, koji jednostavno žele živjeti svoju religiju na dostojanstven i miroljubiv način”, rekao je.

‘Mladi muslimani izolirani’

Novinarka Al Jazeere Sue Turton izvještava iz Pariza da je sastanak zaključen planovima da se formiraju tri organizacije kako bi se premostio sve veći kulturni i religijski jaz u francuskom društvu.

Jedna će biti zadužena za integraciju muslimana, druga za izgradnju džamija, a treću će voditi imami.

“Država želi pokušati da ima neku vrstu kontrole na to kako se muslimanima prilazi u ovoj zemlji”, javlja Turton, koja dodaje da je Cazeneuve rekao da bi imami trebali držati propovijedi na francukom, a ne arapskom jeziku, te da bi trebali “razumjeti francuske vrijednosti”.

Međutim, pojedini muslimanski lideri na sastanku su istaknuli da su “jako skeptični” kada su u pitanju ove organizacije, “pogotovo s mlađom generacijom, gdje su mnogi marginalizirani i izolirani od francuskog društva”.

Zabrana nošenja burkinija

Ovaj sastanak je organiziran nakon sporne zabrane nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva cijelo tijelo, u nekoliko gradova Francuske.

Burne reakcije je izazvao i snimak u kojem policija skida sa jedne žene burkini na plaži u Nici, kao i video iz pariškog restorana, gdje je kuhar napao ženu s maramom i rekao da ne može tu jesti.

Francusku je pogodio niz napada koje je organizirala orfužana grupa Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera