Francuska traži prekid pregovora o TTIP-u

Nakon što je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel pregovore o TTIP-u ocjenio propalim i iz Francuske stižu zahtjevi o prekidanju pregovora (EPA)

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na “dobrim temeljima”.

“Nema više političke podrške iz Francuske” razgovorima o tom ugovoru između EU-a i SAD-a.

“Francuska zahtijeva prekid tih pregovora”, kazao je državni sekretar za vanjsku trgovinu Matthias Fekl na radio stanici RMC.

On je opravdao taj zahtjev činjenicom da pregovori o TTIP-u, koje s europske strane vodi Europska komisija, u ime 27 država članica, pate zbog neravnoteže u korist američkih stavova.

Amerikanci nekorektni u pregovrima

“Amerikanci ne daju ništa ili samo mrvice, to nije način pregovaranja među saveznicima”, kazao je on, dodajući da “odnosi nisu na pravoj razini između Europe i SAD-a“.

Pregovore i odnose između transaltanskih partnera treba nastaviti kasnije „na dobrim temeljima”, dodao je.

“Potreban je jasan i konačan prekid tih pregovora kako bi se krenulo na dobrim temeljima”, kazao je Fekl.

Francuska će taj stav iznijeti u septembru na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi, naglasio je.

Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump, također su već kritizirali TTIP.

Kritike TTIP-a iz Njemačke

Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra privrede Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

“Prema mom mišljenju, pregovori sa SAD-om su de facto propali, iako to niko ne priznaje”, kazao je Gabriel. 

Dodao je da se tokom razgovora dvije strane nije postigao dogovor ni o jednom poglavlju od njih dvadeset i sedam. 

Kazao je i da sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kanade mnogo pošteniji za obje strane. 

Protivljenje TTIP-u poraslo je posljednjih godina u Njemačkoj, a kritičari strahuju da će veliku moć dati multinacionalnim kompanijama, na štetu potrošača i radnika.

Izvor: Agencije